Minilex - Lakipuhelin

Matkustaminen ehdollisessa vankeudessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ehdollinen vankeus on keino rangaista rikokseen syyllistynyttä tavalla, joka ei poista häntä niin sanotusta normaali elämästä vaan antaa rikoksesta huolimatta tuomitulle mahdollisuuden todistaa yhteiskuntakelpoisuutensa. Tähän päästään asettamalla henkilö niin sanotulle koeajalle vankilaan asettamisen sijasta. Näin ollen voisi siis olettaa, ettei rikoksettomaan elämään pyrkivän henkilön matkustamista voisi rajoittaa ehdollisen vankeuden perusteella. Matkustaminen voi esimerkiksi olla osa ehdolliseen vankeuteen tuomitun työnkuvaa ja täten matkustuksen rajoittaminen haittaisi työn suorittamista.

Asiaa voidaan lähteä tarkastelemaan henkilöiden vapaan liikkuvuuden kannalta. Erinäiset ihmisoikeussopimukset ja Suomen laki takaavat henkilölle oikeuden poistua maasta. Suomen perustuslain mukaan henkilön liikkumisvapautta ja tarkemmin sanottuna oikeutta poistua maasta voidaan rajoittaa vain oikeudenkäynnin tai rangaistuksen täytäntöönpanemiseksi tai maanpuolustusvelvollisuuden täyttämisen turvaamiseksi. Matkustamista voidaan myös rajoittaa matkustuskiellolla. Matkustuskieltoa voidaan käyttää keinona, mikäli henkilöä epäillään todennäköisin syin rikoksesta jonka seuraamuksena on vähintään vuoden mittainen vankeustuomio. Matkustuskiellon asettamiseen liittyy myös syy epäillä henkilön yrittävän pakenemista tai rikoksien jatkamista.

Edellä lueteltujen pakkokeinojen käyttöön ottamiseen vaaditaan siis lainvalvontaa edesauttavia syitä. Rajoitusten tulee olla perusteltuja valtion turvallisuuden, yleisen järjestyksen ja moraalin tai muiden oikeuksien ja vapauksien turvaamisen vuoksi. Ehdollista vankeutta suorittavan henkilön matkustaminen tulisi siis uhata joitakin edellä mainituista seikoista. Näin ollen ehdollisen vankeuden ei siis itsessään voida katsoa riittävän syyksi matkustamisen rajoittamiseksi. On kuitenkin huomioitavaa, että joissakin tapauksissa matkustaminen saattaa näyttää kyseenalaiselta tehdyn rikoksen valossa. Tästä syystä omista oikeuksistaan varmistuakseen ja oman oikeusturvansa takaamiseksi kannattaa kääntyä lakimiehen puoleen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]