Minilex - Lakipuhelin

Ehdollinen vankeus käytännössä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ehdollista vankeusrangaistusta käytetään suuressa osassa vankeuteen johtavissa tuomioissa. Käytännössä ehdollinen vankeusrangaistus tarkoittaa sitä, että tuomittu ei suorita tuomiotaan vankilassa, ellei hän syyllisty uusiin rikoksiin. Näin tuomittu ei altistu vankilan haittavaikutuksille ja hän voi jatkaa elämäänsä osana yhteiskuntaa. Enintään kahden vuoden vankeusrangaistus voidaan määrätä ehdolliseksi, jollei tuomitun aikaisempi rikollisuus tai muut seikat edellytä ehdotonta rangaistusta.

Usein merkittävä ehdollisen estävä tekijä on se, että ehdolliseen ei voida poikkeustapauksia lukuun ottamatta tuomita henkilöä, joka on tuomittu rikosta edeltävinä kolmena vuotena vähintään vuodeksi vankeuteen. Tuomioistuin määrää rangaistuksen pituuden ja koeajan, jonka kesto on 1 – 3 vuotta. Jos tuomittu ei syyllisty koeaikana uusiin rötöksiin, ei rangaistusta panna täytäntöön. Toisaalta taas ehdollinen rangaistus voidaan panna täytäntöön, mikäli tuomittu syyllistyy rikokseen, josta on tuomittava ehdoton vankeusrangaistus. Tällöin myös ehdollinen rangaistus voidaan määrätä täytäntöön pantavaksi tuomitsemalla siitä ja uudesta rangaistuksesta yhteinen vankeusrangaistus.

Ehdollisen vankeusrangaistuksen lisäksi määrätään monesti sakkorangaistus. Tuomittu oheissakko on maksettava joka tapauksessa eikä sitä saa takaisin, vaikka ehdollinen vankeusrangaistus myöhemmin pantaisiinkin täytäntöön vankilassa. Jos ehdollinen vankeusrangaistus on yli vuoden pituinen, tuomittu voidaan määrätä lisäksi myös suorittamaan yhdyskuntapalvelua.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]