Minilex - Lakipuhelin

Ehdollinen vankeus ja rikoksen uusiminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jos ehdolliseen vankeuteen tuomittu uusii rikoksensa tai syyllistyy toiseen rikokseen, hänen ehdollinen vankeutensa voidaan määrätä pantavaksi täytäntöön. Rikoksen uusiminen koeajan alussa antaa enemmän aihetta ehdollisen täytäntöönpanemiselle, kuin rikoksen uusiminen ehdollisen koeajan loppuvaiheessa. Rikoksen uusiminen osoittaa henkilön välinpitämättömyyttä ja tuomioistuin käyttää harkintavaltaansa punnitessaan henkilön lainkuuliaisuutta. Mitä samankaltaisempi uusi rikos on, sitä todennäköisempää on ehdollisen vankeuden täytäntöönpano. 

Ehdollisen vankeuden yhteydessä määrätään niin sanottu koeaika, jonka kesto on yhdestä kolmeen vuotta. Rangaistus voidaan määrätä täytäntöönpantavaksi, jos tuomioistuin katsoo tekijän syyllistyneen rikokseen, josta todennäköinen seuraus on ehdoton vankeus, ja josta syyte on nostettu viimeistään vuoden sisällä koeajan päättymisestä. Ehdollinen vankeus voidaan panna täytäntöön myös osittain. Uudesta ja aikaisemmasta rikoksesta määrätään yleensä niin sanottu yhteisrangaistus. 

Tuomioistuin voi käyttää harkintavaltaa uudesta rikoksesta tuomiota langetettaessa, ja päättää annetaanko uusi rangaistus ehdottomana vai ehdollisena. Harkinnassa huomioidaan tekijän aikaisempi rikollisuus, tekojen vaikutukset, todennäköisyys rikosten uusimiseen ja muut mahdolliset asiaan vaikuttavat seikat. Rikoksenuusijan voidaan perustellusti katsoa toimineen tietoisesti vastoin lakia aikaisemman rangaistuksen perusteella. 

Rikoksen uusiminen lähtökohtaisesti oikeuttaa rangaistuksen koventamiseen kohottaen teon rangaistusarvoa. Rikoslain rangaistusta mittaavan yleissäännöksen mukaan rikoksen vahingollisuus, vaarallisuus ja teon vaikuttimet sekä rikoksesta ilmenevä tekijän muu syyllisyys vaikuttavat rangaistuksen mittaamiseen. Rikoksen uusiminen on tosin säädetty myös erikseen koventamisperusteeksi rikoslaissa. Laissa määrätyllä uusimisen koventamisperusteella vaikutetaan oikeusjärjestelmän tehokkuuteen ja yleiseen uskottavuuteen, jossa rangaistukset ymmärretään vakavasti otettaviksi. 

Rikosen uusija tuomitaan herkemmin ankarampaan sanktioon, mutta ehdollisen aikana suoritetut uudet rikokset osoittavat erityistä välinpitämättömyyttä lain käskyistä. Uusintarikoksiin syyllistyneen kannalta rikosten lukumäärän huomioon ottaminen vaikuttaa suurempaan todennäköisyyteen tuomita ehdottomaan ehdollisen sijasta, mutta sääntö ei ole poikkeukseton. Seuraavaksi tarkastellaankin erilaisia uusintarikollisuuden tilanteita ehdollisen vankeuden vallitessa. 

Uuden rikoksen luonne

Jos sama tai samankaltainen rikos uusitaan koeajan alussa, asetetaan ehdollinen vankeus lähes poikkeuksetta täytäntöön. Samankaltaisen rikoksen uusiminen välittää sen, että henkilö ei ole ottanut aikaisemmasta rangaistuksesta opikseen, ja joudutaan näin ollen harkitsemaan uutta tarpeeksi riittävää rangaistusta. 

Toisinaan jos uusi rikos on aivan eri kategoriasta, ei sillä ole oikeuskäytännössä katsottu silloin olevan suurta merkitystä, vaikka se olisikin tapahtunut vielä ehdollisen vankeuden koeaikana. Uuden rikoksen luonne on aina suhteutettava aiemman rikoksen törkeysasteeseen harkittaessa ehdollisen vankeuden täytäntöönpanoa. 

Rikoksen uusiminen ja ehdollisen koeaika 

Jos rikos uusitaan ehdollisen koeajan lopussa, tulisi olla sellaisia painavia perusteita, joiden nojalla ehdollinen voitaisiin panna täytäntöön. Koeajan lopulla tehdyn uuden rikoksen ei usein mielletä enää käsittävän kovin selkeää välinpitämättömyyttä lainsäätäjää ja yhteiskunnan käskyjä kohtaan. Hallituksen esitöissä (HE 177/2000) onkin todettu uusimisnopeuden vaikuttavan ehdollisharkintaan niin, että pidemmän ajan kuluttua tapahtuvan rikoksen uusimisen ei pitäisi vaikuttaa enää olennaisesti ehdolliseen rangaistukseen tuomitsemiseen sitä estävänä seikkana. Rikoksen uusimisessa sillä, onko uusi rikos tehty ehdollisen vankeuden koeajalla on merkitystä ehdollisen ja ehdottoman rangaistuksen valinnassa.

Esitöissä on lisäksi tuotu esille se, että ehdollista vankeutta harkittaessa aikaisemman rikollisuuden nimenomaisella maininnalla sitä koskevassa säännöksessä on ollut tarkoitus vähentää useiden ehdollisten rangaistusten kertymistä. Useiden ehdollisten määräämiselle peräkkäin ei ole kuitenkaan katsottu olevan estettä.

Koeajan alussa ja myös useasti tapahtuvan rikoksen uusimisen ei tulisi kuitenkaan yksitoikkoisesti aina johtaa ehdottomaan rangaistukseen. Lyhyen aikavälin puitteissa tapahtuneet useat rikokset saattavat olla indisio voimakkaasta rikoskierteestä, jolloin mahdollisuudet toimia eri tavalla ovat alentuneet. 

Eri rikoksia käsiteltäessä on oikeuskäytännössä omaksuttu hieman erilaisia lähtökohtia ja käytäntöjä rikoksen uusiessa vielä ehdollisen voimassa ollessa tai kun aikaisempia ehdollisia vankeuksia on ylipäätään ollut. 

Nuori rikoksentekijä, jolle on ehtinyt kertyä useampia ehdollisia tuomioita alle 18-vuotiaana tehdyistä rikoksista on oikeusjärjestelmässä ongelmallisessa asemassa. Toisaalta tähän ongelmaan ehdollisen täytäntöönpaneminen vain osaksi tarjoaa vaihtoehdon, joka vähentää rangaistuksen kohtuuttomuuden aiheutumista. 

Jotta ehdollinen vankeus laitetaan täytäntöönpantavaksi uuden rikoksen johdosta on oleellisinta syyllistyneen välinpitämättömyyden toteaminen. Vaikka uusi rikos tapahtuu siis koeajan puitteissa, ei se aina tarkoita ehdollisen täytäntöönpanoa jos voidaan kuitenkin osoittaa henkilön lainkuuliaisuus. Kun koeaika on päättynyt, ei sen jälkeisien rikosten perusteella voida enää asettaa jo päättynyttä ehdollista täytäntöön.

Ensikertalainen uusija

On havaittavissa, että niin sanottua ensikertalaista uusijaa kohdellaan lievemmin. Ensikertalainen uusija on henkilö, joka ei ole tehnyt uusia rikoksia ensimmäisen rikoksensa jälkeen. 

Rikoksen uusimiseen johtaneet syyt muodostavat laajemman kokonaisuuden eikä näin ollen voida liikaa yleistää tiettyjä käytäntöjä. 

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Uuden rikoksen tulee johtaa ehdottomaan vankeustuomioon, jotta ehdollinen pantaisiin täytäntöön.
  • Rikoksen uusimisessa punnitaan henkilön lainkuuliaisuutta.

Varoitukset

  • Erityisesti samanlaisen rikoksen uusiminen lyhyen ajan sisällä puoltaa ehdollisen täytäntöönpanoa.
  • Ehdollisen vankeuden aikana suoritetut rikokset osoittavat välinpitämättömyyttä.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]