Minilex - Lakipuhelin

Perintöveron ja lahjaveron ero

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yleistä

Molempien, perintö- sekä lahjaveron tavoite on fiskaalinen, eli valtion rahoittaminen.

Lahjavero täydentää perintöveroa, sillä ilman jollain tapaa järjestettyä vastikkeettomien luovutusten verotusta perintövero olisi helppoa kiertää: perittävä voisi lahjoittaa verovapaasti koko omaisuutensa ennen kuolemaansa.

Perintöveron suorittamisvelvollisuus

Lain mukaan perintönä tai testamentilla saadusta omaisuudesta on maksettava perintöveroa, mikäli perittävä taikka perillinen tai testamentinsaaja asui kuolinhetkellä Suomessa. Suomessa sijaitsevasta kiinteästä omaisuudesta on maksettava perintöveroa. Lisäksi sellaisen yhteisön osakkeista tai osuuksista, jonka varoista enemmän kuin 50 prosenttia muodostuu Suomessa olevasta kiinteästä omaisuudesta, on maksettava perintöveroa.

Lahjaveron suorittamisvelvollisuus

Lain mukaan lahjaveroa maksetaan, kun omaisuus siirtyy lahjana, eli vastikkeetta toiselle. Suorittamisvelvollisuuden edellytyksenä on, että lahjanantaja tai lahjansaaja asui lahjoitushetkellä Suomessa. Lahjaksi saadusta Suomessa sijaitsevasta kiinteästä omaisuudesta on maksettava lahjaveroa.  Lisäksi sellaisen yhteisön osakkeista tai osuuksista, jonka varoista enemmän kuin 50 prosenttia muodostuu Suomessa olevasta kiinteästä omaisuudesta, on maksettava lahjaveroa.

Verotuksen kohde ja verovelvolliset

Verovelvollisuuden edellytykset perintö- ja lahjaveron suorittamiselle ovat siis yhteneväiset. Perintöveron suorittavat perilliset ja testamentinsaajat. Lahjaveron suorittaa lahjansaaja.

Saanto, eli verotuksen kohde on kuitenkin eri: perintöverotuksessa kuoleman johdosta peritty tai testamentilla saatu varallisuus; lahjaverotuksessa lahjana saatu varallisuus.

Käytännön tasolla eroja on esimerkiksi vähennysmahdollisuuksissa, huojennuksissa ja veroasteikoissa.

Antaako omaisuutta lahjana vai perintönä?

Keskeisin kysymys perintö- ja lahjaveron eroihin liittyvissä kysymyksissä lienee se, kumpana omaisuus kannattaa luovuttaa, jotta saannon veroseuraamus olisi lievin perinnön- tai lahjansaajan näkökulmasta. Vastaus on tapauskohtainen. Esimerkiksi maatilan- tai yrityksen sukupolvenvaihdoksen veroseuraamuksiin liittyvät kysymykset ovat huomattavasti vaativampia, kuin pienehköön perintöön tai rahalahjaan liittyvät verokysymykset.

Yleisesti voidaan todeta, että perinnöt ovat verovapaita 20 000 euroon asti ja lahjat 4000 euroon asti. Lahjoissa otetaan huomioon samalta lahjanantajalta kolmen vuoden aikana saadut lahjat.

Perintö- ja lahjaverotukseen liittyvissä yksityiskohtaisemmissa kysymyksissä on syytä kääntyä lakimiehen puoleen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa