Minilex - Lakipuhelin

Hallintaoikeudesta luopuminen ja lahjavero

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Hallintaoikeudesta voi luopua milloin tahansa. Luopuminen voi tapahtua nimenomaisella ilmoituksella hallintaoikeudenhaltijan taholta tai niin, että hallintaoikeuden kohteena oleva omaisuus myydään ilman, että hallintaoikeus siirretään sijaan tulleeseen omaisuuteen.

Lahjaveroa voidaan määrätä hallintaoikeudesta luopumisen seurauksena, jos omistusoikeuden saajalle on aikanaan määrätty vähemmän veroa hallintaoikeuden pidättämisen perusteella, eli jos saajan perintö- tai lahjaverotuksessa on aikanaan tehty ns. hallintaoikeusvähennys. Lahjan arvo lasketaan sen mukaan, mikä on hallintaoikeuden arvo luopumishetkellä.

Hallintaoikeuden arvoon vaikuttavat omaisuuden käypä arvo, sen vuosituotto sekä hallintaoikeudesta luopuvan henkilön ikä luopumishetkellä. Jos esimerkiksi 75 vuotias (ikäkerroin 6) isoisä luopuu elinikäisestä hallintaoikeudestaan aikanaan lapsenlapselleen lahjoitetusta kesämökkikiinteistöstä, jonka arvo on luopumishetkellään 100.000 euroa, hallintaoikeuden luopumisesta syntyy 18.000 euron arvoinen lahja. Verotuksessa vapaa-ajan kiinteistöjen vuosituottona pidetään kolme prosenttiyksikköä. Laskelma olisi seuraavanlainen: 100.000 € (kohteen arvo) x 3 % (vuosituotto) x 6 (ikäkerroin) = 18.000 euroa.

Hallintaoikeuden luopumisesta tulisi laatia lahjakirja ja lahjansaajan tulisi toimittaa lahjaveroilmoitus Verohallinnolle kolmen kuukauden kuluessa lahjoituksesta.

Lahjaveroa koskevissa kysymyksissä kannattaa olla yhteydessä asiantuntijaan. Mikäli haluat saada lisätietoa lahjaverotuksesta tai haluat harjoittaa verosuunnittelua, voit ottaa yhteyttä lakimiehiimme, jotka ovat apunasi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa