Minilex - Lakipuhelin

Lahjavero

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Se, joka saa lahjana omaisuutta, on velvollinen suorittamaan siitä valtiolle veroa. Lahjaverotus on muuttunut vuoden 2017 alusta lähtien ja lahjaveroon vaikuttaa milloin lahja on saatu. Lahjavero määräytyy uuden asteikon mukaan, mikäli lahja on saatu 1.1.2017 tai sen jälkeen. Lahjaveron suorittamisvelvollisuus syntyy tilanteessa, jossa omaisuutta siirtyy lahjana toiselle ja lahjan arvo on vähintään 5 000 euroa. Lahjaveroa on pidetty tarpeellisena sen vuoksi, että perintöveroa ei voitaisi kiertää.

Lahjaveroa tulee suorittaa silloin, kun omaisuutta on siirtynyt lahjana toiselle:

  • jos lahjanantaja tai lahjansaaja asuivat Suomessa lahjoitushetkellä eli heillä oli Suomessa varsinainen asunto ja koti sekä
  • Suomessa olevasta kiinteästä omaisuudesta sekä yhteisön osakkeista tai osuuksista, jonka varoista yli 50 prosenttia muodostuu Suomessa olevasta kiinteästä omaisuudesta.

Lahjaveroa ei suoriteta lahjansaajan tai lahjansaajan perheen henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitetusta tavanomaisena pidettävästä koti-irtaimistosta, mikäli lahjan arvo ei ylitä 5 000 euroa. Lahjaveroa ei suoriteta myöskään siitä, mitä on käytetty tai annettu muun muassa jonkun kasvatusta, koulutusta tai elatusta varten sellaisessa muodossa, että lahjansaaja ei kykene käyttämään lahjoitettua määrää mihinkään muuhun kuin edellä mainittuihin tarkoituksiin. Lahjaveroa ei tarvitse suorittaa muustakaan lahjasta, jonka arvo on alle 5 000 euroa. Lahjansaajan tulee kuitenkin suorittaa lahjaveroa tilanteessa, jossa hän on saanut samalta lahjanantajalta kolmen vuoden kuluessa useita lahjoja, joiden arvo yhdessä on vähintään 5 000 euroa.

Lahjaveron suorittamisvelvollisuus alkaa siitä ajankohdasta, kun lahjansaaja saa haltuunsa lahjan. Tapauksessa, jossa alaikäinen saa veronalaisen lahjan vanhemmiltaan, verovelvollisuus alkaa siitä ajankohdasta, kun lahjoitus on tehty. Lahjat verotetaan erikseen, jos ne on saatu eri antajilta.

Lahjaveroa on siis maksettava silloin, kun omaisuutta siirtyy toiselle ja lahjan arvo on vähintään 5 000 euroa. Lahjaverosta ja siihen liittyvistä asioista kannattaa keskustella tarkemmin lakimiehen kanssa. Lisätietoja aiheesta saat tarvittaessa alla olevasta lakipuhelimen numerosta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa