Minilex - Lakipuhelin

Lahjaveron maksaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perintö- ja lahjaverolain mukaan lahjaveron maksamisesta on vastuussa lahjansaaja henkilökohtaisesti. Tämä lähtökohta lausutaan jo lain ensimmäisessä pykälässä. Lahjaveron maksamisesta on verohallinnon internetsivuilla (www.vero.fi) yksityiskohtaiset ohjeet, joiden tärkeimmät kohdat kerrotaan tässä artikkelissa tiiviisti.

Yli 5000 euron arvoisen lahjan vastaanottaneen henkilön on annettava verohallinnolle lahjaveroilmoitus kolmessa kuukaudessa lahjan haltuun saamisesta. Veroilmoituksen tekemättä jättämisestä seuraa lahjansaajalle veronkorotus. Lahjaveroilmoituksen saatuaan verohallinto laatii tapauksesta verotuspäätöksen ja lähettää sen verovelvolliselle. Verotuspäätöksen ohessa verovelvollinen saa samalla tilisiirrot, joihin on merkitty maksettava veron määrä ja eräpäivä. Tilisiirtolomakkeessa on viitenumero jokaiselle lahjaveron maksuerälle. Lahjaveron maksajalle on erittäin suositeltavaa huolehtia kulloisenkin maksuerän viitenumeron merkitsemisestä oikein. Lahjansaajan on maksettava lahjaveronsa näiden verohallinnon toimittamien verotuspäätöksen ja tilisiirtojen mukaisesti.

Lahjavero maksetaan yhdessä erässä, jos sen määrä on alle 500 euroa. Suuremmat yli 500 euron lahjaverot maksetaan kahdessa erässä. Maksueriä voi olla enintään kymmenen, jos verosta vähintään 1 700 euroa tulee maatilasta tai muusta yrityksestä, jonka toimintaa perinnönsaaja jatkaa. Maatilaa tai muuta yritystä koskevassa poikkeustilanteessa yhden erän on oltava vähintään 850 euroa.

Lahjaveron maksamisessa on noudatettava verohallinnon määräämiä eräpäiviä. Lahjaveron ensimmäisen (ja kenties ainoan) maksuerän eräpäivä on verohallinnon internetsivujen mukaan noin kolmen kuukauden kuluttua siitä, kun verotuspäätös on tehty ja postitettu. Ensimmäisen eräpäivän ja toisen eräpäivän välillä on kaksi kuukautta. Jos siis verotuspäätös on tehty 30.6., lahjaveron ensimmäinen eräpäivä olisi tuolloin 1.10. ja toinen eräpäivä 1.12. Joskus eräpäiväksi sattuu lauantai tai pyhäpäivä. Tällöin lahjaveroerä on maksettava seuraavana arkipäivänä.

Lahjaveron maksamisen laiminlyöminen voi aiheuttaa lahjansaajalle lisäkuluja.

  • Myöhästynyt lahjavero alkaa kerryttää viivekorkoa ja lahjansaaja menettää enemmän rahaa turhan takia. Viivekorko alkaa kertyä heti eräpäivää seuraavana päivänä.
  • Jos lahjaveron maksamatta jättänyt lahjansaaja ei reagoi verohallinnon lähettämiin maksumuistutuksiin, vero lähetetään ulosottoon ja lahjansaaja joutuu maksamaan lahjaveron lisäksi vielä ulosottomaksunkin.

 

Lue lisää lahjaverosta, perintöverosta tai muista oikeudellisista asioista Minilex.fi-sivustolta. Jos mielessäsi on vaikea ja monimutkainen oikeudellinen kysymys, ota ihmeessä yhteyttä lakimiehiimme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa