Minilex - Lakipuhelin

Hallintaoikeus ja lahjavero

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kun omaisuutta lahjoitetaan, voi lahjoituksen antaja pidättää itselleen tai muille henkilöille hallintaoikeuden lahjoitettuun omaisuuteen. Hallintaoikeuden pidättäminen tarkoittaa sitä, että oikeuden haltija saa käyttää omaisuutta, vaikka omistusoikeus lahjoituksella siirtyy toiselle. Hallintaoikeuden haltija saa myös omaisuuden tuoton itselleen, mutta haltija vastaa kuitenkin omaisuudesta aiheutuvista kustannuksista, esimerkiksi kiinteistöverosta.

Hallintaoikeuden haltijan asemaa on rajoitettu, sillä haltija ei saa myydä tai luovuttaa hallintaoikeuden kohteena olevaa omaisuutta eikä myöskään luovuttaa hallintaoikeutta. Lahjansaaja, eli omistaja, ei myöskään saa myydä oikeuden kohteena olevaa omaisuutta ilman hallintaoikeuden haltijan suostumusta.

Koska hallintaoikeuden pidättäminen rajoittaa lahjansaajan oikeutta käyttää kyseistä lahjalla saatua omaisuutta, vähennetään lahjaverotuksessa lahjan käyvästä arvosta ns. hallintaoikeusvähennys. Hallintaoikeusvähennykseen suuruuteen vaikuttavat omaisuuden vuosituotto sekä se, kuinka pitkäksi aikaa hallintaoikeus on pidätetty. Hallintaoikeus voi olla elinikäinen tai määräaikainen ja näiden osalta on omat laskentakaavat.

Mikäli haluat tietää lisää hallintaoikeuden vaikutuksesta lahjaverotukseen, voit olla yhteydessä Minilexin lakimiehiin.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa