Minilex - Lakipuhelin

Lahjaveron maksuaika

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lahjansaajan on tehtävä lahjaveroilmoitus kolmen kuukauden kuluessa lahjoituspäivästä, jos hän saa samalta lahjanantajalta 5000 euron arvoisen tai sitä suuremman lahjan. Lahjaveroilmoitus on tehtävä myös silloin, kun lahjansaaja saa samalta lahjanantajalta kolmen vuoden aikana lahjoja, joiden yhteismäärä on 5000 euroa tai enemmän.

Verohallinto lähettää lahjansaajalle verotuspäätöksen ja tiedot maksettavan veron määrästä ja eräpäivästä. Jos lahjaveron määrä on alle 500 euroa, se on maksettava yhdessä erässä. Jos lahjaveron määrä on 500 euroa tai enemmän, se on jaettu kahteen maksuerään.

Maksueriä voi kuitenkin olla enintään kymmenen, jos lahjaan kuuluu maatila tai yritys ja lahjaverosta vähintään 1700 euroa tulee tällaisesta maatilasta tai yrityksestä. Lahjansaajan on myös jatkettava toiminnan harjoittamista. Lahjansaaja voi hakea maksuajan pidennystä Verohallinnolta ja sitä voi saada enintään kymmeneksi vuodeksi. Yhden erän suuruuden tulee olla kuitenkin vähintään 850 euroa.

Lahjaveron ensimmäinen eräpäivä on noin kolmen kuukauden kuluttua siitä, kun Verohallinto on tehnyt ja postittanut verotuspäätöksen. Toinen eräpäivä on kahden kuukauden kuluttua ensimmäisestä eräpäivästä. Vero maksetaan siis kahdessa osassa, jos veron määrä on 500 euroa tai enemmän.

Jos lahjavero maksetaan myöhässä, verovelvollisen on maksettava myös viivekorkoa. Viivekorkoa maksetaan heti eräpäivää seuraavasta päivästä alkaen siihen asti, kunnes lahjavero maksetaan. Vuonna 2017 viivekorkoon 7 %.

Jos verovelvollinen ei maksa lahjaveroa, Verohallinto lähettää ensimmäisestä erästä kolme maksuhuomautusta. Jos verovelvollinen ei maksa veroa kolmannen huomautuksen eräpäivään mennessä, vero menee ulosottoon. Jos sekä ensimmäinen että toinen erä on maksettu myöhässä, toisesta erästä lähetetään vain yksi maksuhuomautus ennen veron siirtymistä ulosottoon. Veron siirtyessä ulosottoon, verovelvollinen joutuu lahjaveron lisäksi maksamaan ulosottomaksun.

Lisätietoa asiasta saat ottamalla yhteyttä Minilexin lakimiehiin.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa