Minilex - Lakipuhelin

Lahjaverosuunnittelu

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lahjaverosuunnittelu on mahdollista toteuttaa monilla erilaisilla keinoilla. Lähtökohtana on se, että lahjaveroa maksetaan vain 5000 euron suuruisista tai sen ylittävistä lahjoista, tai samalta henkilöltä saaduista lahjoista joiden yhteisarvo kolmen vuoden aikana saavuttaa 5000 euron rajan. Lahjavero koskee käytännössä kaikkia erilaisia varallisuuslajeja, esimerkiksi kiinteistöjä, autoja, veneitä, osakkeita, rahaa, kuolinpesäosuuksia, hallintaoikeudesta luopumisia, ulkomaan matkoja ja eläimiä. Kolmen vuoden aikana saatujen lahjojen arvo lasketaan yhteen myös siinä tapauksessa, että lahjat edustavat eri varallisuuslajeja. Näissä puitteissa lahjoja voi siis antaa vapaasti. Lahjat ovat myös antaja- ja saajakohtaisia, eli eri antajilta voi lahjoja kertyä yhdelle saajalle verovapaasti yli 5000 euron rajankin.

Yksinkertainen lahjaverosuunnittelun muoto ovat elatuslahjat, joilla saa verottomasti tukea esimerkiksi lapsen kasvatusta, elatusta tai koulutusta, kunhan kyseistä lahjaa ei voi käyttää muuhun tarkoitukseen. Esimerkiksi rahan antamista käteisenä tai tilille maksettuna ei siis voida katsoa elatuslahjaksi.

Vakuutussijoitus on myös eräs varteenotettava lahjaverosuunnittelun muoto, sillä sen verovapausraja on kolmen vuoden aikana 8500 euroa. Myös erityistestamentilla, jolla testamentatun omaisuuden toki saa vasta testamentin tekijän kuoleman jälkeen, voi lahjoittaa kenelle tahansa 19 990 euroa ilman perintö- tai lahjaveroa. Lisäksi hallintaoikeudet ovat eräs keino pienentää lahja- tai perintöveroja.

Luonnollisesti myös lainaaminen on lahjaverotuksesta vapaata. Se kuitenkin edellyttää, että kyse on todella lainasta ja takaisinmaksusta on myös laadittu uskottava takaisinmaksusuunnitelma.

Kiellettyä ei ole myöskään myydä omaisuutta hieman sen todellista arvoa alemmalla hinnalla, rajana on 75 prosenttia omaisuuden käyvästä hinnasta.

Lahjaverosuunnittelun suhteen voi kuitenkin siihen liittyvän monimuotoisen sääntelyn vuoksi olla hyödyllistä kääntyä lakimiehen puoleen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa