Minilex - Lakipuhelin

Lahjavero ja ilmoittaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kun lahjan arvo on 5 000 euroa tai enemmän, pitää siitä ilmoittaa verohallinnolle. Samoin tulee tehdä, jos yhdeltä lahjanantajalta kolmen vuoden aikana saatujen lahjojen arvo ylittää 5 000 euroa. On lahjansaajan vastuulla tehdä ilmoitus verohallinnolle sekä maksaa lahjavero. Lahjaveroilmoitus tulee tehdä kolmen kuukauden kuluessa lahjan saamisesta. Lahjaveroilmoitus voidaan tehdä verkossa, verohallinnon sivuilla. Lahjaveroa on maksettava kaikesta varallisuudesta, jos lahjanantaja, lahjansaaja tai molemmat asuvat suomessa.

Lahja on siis verovapaata aina 5 000 euroon asti. Mikäli lahjan arvo kuitenkin ylittää 5 000 euroa, on lahjaveroa maksettava myös 5 000 euron verovapaasta osuudesta. Tätä ei siis saa vähentää lahjaveron suuruutta laskettaessa.

Lahjaverovelvollisuudesta on olemassa myös poikkeuksia. Lahjaksi saadun koti-irtaimistolahjan ei katsota kerryttävän 3 vuoden aikana saatujen lahjojen enimmäisarvoa, jos koti-irtaimistolahjan arvo on 4 000 euroa tai alle. Näin ollen alle 4 000 euron arvoisia koti-irtaimistolahjoja voidaan antaa useasti kolmen vuoden aikana. Lisäksi lahjaverotonta on koulutusta, kasvatusta tai elatusta varten annettu lahja. Edellytyksenä on, ettei lahjaa ole mahdollista käyttää muuhun tarkoitukseen.

Lahjaveron suuruus määräytyy lahjan arvon, lahjoitusajankohdan ja sukulaisuussuhteen mukaan. Veron suuruus on sitä pienempi, mitä läheisempää sukua lahjanantaja ja lahjansaaja ovat. Lahjaveron prosentti kasvaa myös lahjan arvon kasvaessa. Lahjaveroasteikot muuttuvat lähes joka vuosi, joten on suositeltavaa soittaa lakimiehelle ja tarkistaa ajantasaiset tiedot.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa