Minilex - Lakipuhelin

Avopuolison lahjavero

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avopuolison lahjaverovelvollisuus määräytyy yleisten säännösten mukaan. Avopuolisoa ei siis ole vapautettu lahjaverosta. Avopuolison lahjaveron määrään vaikuttaa lahjoitetun omaisuuden arvo ja se, kumpaan lahjaveroluokkaan avopuoliso kuuluu. Veroluokka määräytyy avopuolisoiden keskinäisten suhteiden mukaan.

Lahjaveroa on maksettava silloin, kun omaisuutta siirtyy henkilöltä toiselle lahjana ja lahjan arvo on 5000 euroa tai enemmän. Alle 5000 euron arvoisesta lahjasta ei siis tarvitse maksaa lainkaan veroa. Jos lahjansaaja saa kolmen vuoden aikana samalta lahjanantajalta lahjoja, joiden yhteismäärä on 5000 euroa tai enemmän, lasketaan tällaiset lahjat yhteen ja vero määrätään yhteismäärän perusteella.

Lahjaveron määrään vaikuttaa siis lahjoitetun omaisuuden käypä arvo sekä osapuolten välinen sukulaisuussuhde. Lahjansaajat on jaettu kahteen lahjaveroluokkaan, jonka mukaan maksettava lahjaveron määrä lasketaan. Ensimmäisessä veroluokassa lahjaveroprosentit ovat alhaisemmat kuin toisessa veroluokassa. Tämä on luonnollista, sillä ensimmäiseen veroluokkaan kuuluvat lahjanantajat lähimmät sukulaiset. Toiseen veroluokkaan kuuluvat taas muut sukulaiset ja suvun ja perheen ulkopuoliset henkilöt.

Avopuoliso kuuluu ensimmäiseen veroluokkaan, jos hänellä on tai on ollut avopuolison eli lahjanantajan kanssa yhteinen lapsi tai jos avopuolisot ovat aikaisemmin olleet keskenään avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa. Jos kumpikaan näistä ehdoista ei täyty, avopuoliso kuuluu toiseen lahjaveroluokkaan.

Alle 5000 euron lahjasta ei siis tarvitse maksaa lainkaan lahjaveroa. Kolmen vuoden aikana samalta lahjanantajalta saadut lahjat lasketaan kuitenkin yhteen. Jos näiden lahjojen yhteismäärä on 5000 euroa tai enemmän, määrätään lahjavero tämän yhteissumman perusteella. Avopuoliso voi siis lahjoittaa avopuolisolleen omaisuutta 4999 euroa joka kolmas vuosi ilman, että siitä tarvitsee maksaa lahjaveroa.

Avopuolison lahjaveron määrän vaikuttaa siis lahjoitetun omaisuuden arvo sekä se, kumpaan veroluokkaan avopuoliso kuuluu. Jos avopuolisoilla on tai on ollut yhteinen lapsi tai jos avopuolisot ovat olleet aikaisemmin keskenään naimisissa tai rekisteröidyssä parisuhteessa, avopuoliso kuuluu ensimmäiseen veroluokkaan. Tässä veroluokassa verotus on kevyempi kuin toisessa veroluokassa. Jos avopuolisoilla ei ole yhteistä lasta eivätkä he ole aikaisemmin olleet keskenään naimisissa, avopuolison lahjaveron määrä lasketaan toisen lahjaveroluokan mukaan. Uudet lahjaveroluokat tulivat voimaan 1.1.2017.

Jos sinulle jäi kysyttävää avopuolison lahjaverotuksesta, ota rohkeasti yhteyttä Minilexin lakimiehiin.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa