Minilex - Lakipuhelin

Pahoinpitelystä ehdollista vankeutta?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Pahoinpitelyllä tarkoitetaan toiseen henkilöön kohdistuvaa väkivaltaa tai sen yritystä sekä lisäksi tekoa joka väkivaltaa tekemättä vahingoittaa toisen terveyttä, aiheuttaa toiselle kipua tai saattaa toisen tiedottomaan tai muuhun vastaavaan tilaan. Pahoinpitelystä voidaan tuomita sakkoa tai vankeutta enintään kaksi vuotta ja törkeästä pahoinpitelystä vankeutta vähintään yksi vuosi, mutta kuitenkin enintään kymmenen vuotta. Lievästä pahoinpitelystä tuomitaan sakkoa.

Rikoslain mukaan, jos ehdollista vankeutta yksinään on pidettävä riittämättömänä rangaistuksena rikoksesta, voidaan sen ohessa tuomita sakkoa, tai jos ehdollinen vankeus on vuotta pidempi, vähintään 20 ja enintään 90 tuntia yhdyskuntapalvelua. Rikoksen alle 21-vuotiaana tehnyt voidaan tuomita ehdollisen vankeuden tehosteeksi koeajaksi valvontaan.

Pahoinpitelyrangaistusta tuomittaessa tuomioistuimet kiinnittävät huomiota muun muassa rikoksen vakavuuteen ja sen seurauksiin ja tekotapoihin. Syitä määrätä sakon sijasta vankeutta voivat olla päähän kohdistuvat potkut, usean pahoinpitelijän potkimalla suoritetut pahoinpitelyt, vammojen laatu, tekovälineen käyttäminen, tai jos teko on kohdistunut puolustuskyvyttömään tai tarkoituksella täysin sivulliseen henkilöön, tai uhrin täysin alisteiseen asemaan.

Rikoslaissa säädetään valinnasta ehdollisen ja ehdottoman rangaistuksen välillä siten, että määräaikainen, enintään kahden vuoden vankeusrangaistus voidaan määrätä ehdolliseksi, jollei rikoksen vakavuus, rikoksesta ilmenevä tekijän syyllisyys tai tekijän aikaisempi rikollisuus edellytä ehdottomaan vankeuteen tuomitsemista. Alle 18-vuotiaana tehdystä rikoksesta ei kuitenkaan saa tuomita ehdottomaan vankeusrangaistukseen, elleivät painavat syyt sitä vaadi. Tuomioistuin voi kiinnittää huomiota myös vankeusrangaistuksen merkitykseen tuomittavan elämäntilanteeseen. Esimerkiksi vastaajan vakava sairaus saattavaa vaikuttaa ehdottoman vankeuden tuomitsemista vastaan, mutta myös muita syitä voi olla.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]