Minilex - Lakipuhelin

Oikeushenkilön rangaistusvastuu tarkoittaa yhteisösakon maksamista

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jos yhteisön, säätiön tai oikeushenkilön toiminnassa on tapahtunut rikollinen teko, oikeushenkilö voi joutua maksamaan siitä rangaistuksena yhteisösakon. Tämä pätee kuitenkin vain tiettyihin rikoksiin. Yhteisösakon määrä vaihtelee 850 eurosta 850000 euroon. Rangaistukseen vaikuttavat teon laatu ja oikeushenkilön olosuhteet. Muuntorangaistus ei koske ollenkaan yhteisösakkoa.

Oikeushenkilö on rangaistusvastuussa, jos tekijä oli lakisääteisen toimielimen jäsen, oikeushenkilön johtoon kuuluva tai oikeushenkilössä tosiasiallista päätösvaltaa käyttänyt henkilö. Sama pätee myös, jos edellä mainittu henkilö salli rikoksen tai kukaan ei toiminut huolellisesti ja siten ehkäissyt seurausta. Yhteisösakon tuomitseminen ei toisaalta edellytä rikoksentekijän tuomitsemista. Rankaisemiseen oikeuttaa myös se, että rikos tehdään oikeushenkilön puolesta tai hyväksi.

Aina ei ole välttämätöntä tuomita yhteisösakkoa. Näin on, jos rikos oli vähäinen tai rangaistus olisi kohtuuton esimerkiksi siihen nähden, että oikeushenkilölle kohdistuu teosta jo muita seurauksia tai oikeushenkilö on toiminut rikoksen ehkäisemiseksi.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa