Minilex - Lakipuhelin

Lahjaverovelvollisuus asunnon ostamisen yhteydessä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jos asunto ostetaan liian halvalla hinnalla verrattuna sen käypään arvoon, luovutusta voidaan tulkita lahjaksi. Käyvällä arvolla tarkoitetaan asunnon todennäköistä myyntihintaa, eli hintaa, joka asunnosta myytäessä vapailla markkinoilla saataisiin.

Kyseessä on lahjanluonteinen kauppa, mikäli asunnon kauppahinta on enintään ¾ sen käyvästä arvosta. Lahjanluonteisessa kaupassa lahjana pidetään käyvän arvon ja kauppahinnan välistä erotusta. Mikäli tämä erotus on 5000 euroa tai enemmän, lahjasta on maksettava lahjavero. Jos erotus on alle 5000 euroa, lahjasta ei tarvitse maksaa veroa, vaikka maksettu kauppahinta olisi pienempi kuin ¾ asunnon käyvästä arvosta.

Lahjaverovelvollisuus voi syntyä myös silloin, jos asunnon kauppahinta ensin jää velaksi, mutta olosuhteiden perusteella on pääteltävissä, että kauppahintaa ei todellisuudessa ole tarkoitus maksaa. Tällöin luovutusta voidaan katsoa lahjana jo luovutushetkellä.

Lahjanluonteisesta kaupasta on tehtävä lahjaveroilmoitus Verohallinnolle. Ilmoitusta ei tarvitse tehdä, mikäli lahjan arvo jää alle verotettavan alarajan.

Lahjaveroa koskevissa kysymyksissä kannattaa olla yhteydessä asiantuntijaan. Voit ottaa yhteyttä lakimiehiimme, jotka ovat apunasi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa