Minilex - Lakipuhelin

Lahjavero ja kolmen vuoden sääntö

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lahjaverotuksessa niin kutsuttu kolmen vuoden sääntö tarkoittaa sitä, että mikäli lahjansaaja on saanut kolmen vuoden kuluessa ennen verovelvollisuuden alkamista samalta henkilöltä yhden tai useamman verotettavan lahjan, otetaan nekin huomioon veroa määrättäessä. Kuitenkin aikaisemmin maksettu lahjavero vähennetään suoritettavasta verosta. 

Lahjaverovelvollisuus alkaa, kun lahjansaaja on saanut lahjan haltuunsa. Kiinteän omaisuuden osalta merkityksellisessä asemassa on omistusoikeus. Mikäli lahjansaajana on alaikäinen, lahjaverovelvollisuus alkaa, kun lahjoitus on tehty. 

Eri lahjanantajilta saadut lahjat verotetaan erikseen. Täten voit saada lahjan vaikkapa isoäidiltäsi, isoisältäsi, äidiltäsi ja isältäsi lahjoja ja lahjavero lasketaan erikseen jokaiselta lahjanantajalta saadusta lahjasta.

Lahjaveroa on siis maksettava, kun lahjan arvo on ylittää 5000 euroa. Lahjaveroa on maksettava myös silloin, kun lahjojen yhteismäärä kolmen vuoden kuluessa samalta antajalta on 5000 euroa ja tästä ylöspäin. Kaikki lahjat lasketaan yhteen, jotka on saatu samalta antajalta kolmen vuoden kuluessa. Näin myös alle 5000 euron lahjat voivat tulla lahjaveron alaisiksi.

Lisäkysymyksissä kannattaa olla yhteydessä lakimiehen puoleen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa