Minilex - Lakipuhelin

Ehdonalainen vapauttaminen määräaikaisesta ja elinkautisesta vankeudesta

» Lakipuhelin neuvoo kokemuksella - Soita 0600 12 450 »

Ehdonalaiseen vapauteen pääsevä vanki saa suorittaa lopun rangaistusaikansa vapaana.

Vanki pääsee ehdonalaiseen vapauteen oltuaan vankilassa rangaistuksestaan kahden kolmasosan verran tai puolet, jos rikos on tehty alle 21-vuotiaana. Jos vanki ei ole ollut vankilassa, hän pääsee ehdonalaiseen vapauteen puolen tuomioajan jälkeen tai alle 21-vuotiaana tehdystä rikoksesta yhden kolmasosan jälkeen. Vankeusajan on tullut joka tapauksessa kestää ainakin 14 päivää.

Jos vangille on tulossa uusia suoritettavia vankeusrangaistuksia tai vastaavia ja vanki suostuu ehdonalaisen vapauttamisen lykkäämiseen, sitä voidaan niiden takia lykätä. Myös vangin perustellusta pyynnöstä voidaan tehdä lykkäys. Vangin suostumusta ei tarvita, jos vangin käytöksestä voidaan päätellä tämän aikovan syyllistyä henkeä, terveyttä tai vapautta loukkaavaan törkeään rikokseen. Lykkäyspäätöstä pitää tällöin harkinta enintään puolen vuoden väliajoin.

Ehdonalaista vapauttamista voi edeltää valvottu koevapaus.

Myös elinkautisesta vankeudesta voi saada ehdonalaisen vapautuksen. Tässä tapauksessa vankilassaoloaika on tullut olla alle 21-vuotiaana tehdyistä rikoksista vähintään 10 ja sitä vanhemmilla 12 vuotta. Elinkautiseen vankeuteen johtanut rikos ja vangin muukin käyttäytyminen painavat harkinnassa päästetäänkö vanki ehdonalaiseen. Myös tässä tapauksessa vapautta voi edeltää valvottu koevapaus.


- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »