Minilex - Lakipuhelin

Tuotevastuu lääkkeestä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lääkkeistä aiheutuvan vahingon korvaamista vahingonkärsijä voi hakea joko lääkevahinkovakuutusjärjestelmän tai tuotevastuunlain perusteella. Vahingonkärsijä saa itse valita korvausjärjestelmänsä. Käytännössä lääkevahinkovakuutukseen perustuva korvaus on vahingonkärsijän kannalta edullisempi, joten tuotevastuulakiin perustuvat lääkkeistä haettavat korvaukset ovat harvinaisia.

Lääkevahinkovakuutusjärjestelmä ei perustu lainsäädäntöön, vaan se on sopimus Lääkevahinkokorvausosuuskunnan ja eräiden vakuutuksenantajien välillä. Tuotevastuu lääkkeistä on sopimuksen mukaan kollektiivinen eli saman vakuutuksen perusteella korvataan kaikki järjestelmän kattamat vahingot. 

Vakuutuksen ehtojen mukaan korvausta maksetaan henkilövahingosta, joka johtuu lääkkeen käytöstä silloin kun sitä on käytetty lääkkeenä ja kun sen on luovuttanut Suomessa kulutukseen vakuutukseen liittynyt valmistaja, maahantuoja tai markkinoija. Vakuutuksessa lääkkeiksi katsotaan ihmiselle tarkoitettu valmiste tai aine sekä kohdun sisäinen ehkäisin.

Tuotevastuu lääkkeestä on aina ankaraa vastuuta, mikä merkitsee sitä, että vahingonkorvausvelvollisuuden syntymiseen ei vaadita tuottamusta. Lääkkeen aiheuttama vanhinko synnyttää korvausvelvollisuuden siinäkin tilanteessa, vaikka lääke ei olisi millään tavoin turvallisuudeltaan puutteellinen tai virheellinen. Lääkkeen aiheuttamat sivuvaikutukset voivat myös tietyissä tilanteissa aiheuttaa korvausvelvollisuuden. Useimmiten lääkkeen käyttäjän tulee kuitenkin kohtuudella kestää lääkkeen aiheuttamat sivuvaikutukset, eikä niitä useimmissa tapauksissa korvata.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa