Minilex - Lakipuhelin

Tuotevastuulaki takuu

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Tuotevastuulaki koskee irtainten esineiden henkilölle tai henkilön omaisuudelle aiheuttamia vahinkoja, ei siis vahinkoja jotka aiheutuvat itse tuotteelle. Tässä on keskeinen takuun ja tuotevastuun ero. Takuulla suojataan tuotetta itseään, kun taas tuotevastuu koskee tuotteesta henkilölle tai omaisuudelle aiheutunutta vahinkoa. Myyjällä ei ole lakiin perustuvaa velvollisuutta myöntää takuuta, vaan se on vapaaehtoista. 

Tuotevastuu syntyy silloin kun vahingon syynä on se, ettei tuote ollut niin turvallinen kuin sen olisi pitänyt olla. Vastuu voi syntyä virheettömänkin tuotteen aiheuttamista vahingoista, jos esimerkiksi tuotteen markkinoinnissa on annettu vääriä, puutteellisia tai harhaanjohtavia tietoja. Kuluttajalta voidaan kuitenkin edellyttää sitä, että hän tutustuu tuotteen käyttöohjeeseen, jossa oleva varoitus ei kuitenkaan poista vastuuta valmistus- tai suunnitteluvirheestä.

Tuotevastuulaki koskee lisäksi vain vahinkoja, jotka aiheutuvat henkilölle tai yksityiseen käyttöön tarkoitetulle ja käytetylle omaisuudelle. Korvausvastuu syntyy ensisijaisesti tuotteen valmistajalle ja toissijaisesti sen maahantuojalle. Ellei tuotteesta ilmene sen valmistajaa tai maahantuojaa, voi vastuu siirtyä sen liikkeellelaskijalle tai tietyssä tapauksessa myös sille, joka on markkinoinut tuotetta omanaan.

Oikeus korvaukseen syntyy jo pelkästään sillä perusteella, että syy-yhteys vahingon ja tuotteen välillä pystytään osoittamaan, esimerkiksi yrityksen huolimattomuutta tai laiminlyöntiä ei siis vaadita.

Henkilövahinkojen osalta korvataan muun muassa sairaanhoitokustannukset sekä esimerkiksi tulojen ja elatuksen väheneminen, kipu sekä särky ja muu terveydelle aiheutunut haitta. Esinevahinkojen osalta korvattavia puolestaan ovat esineet korjauskustannukset, esineen arvon aleneminen ja tuhoutuneen esineen arvo. Lähtökohtaisesti vahingot korvataan täysimääräisesti.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]