- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Takuu ei ole laissa säädelty myyjän velvollisuus, vaan takuun antaminen on vapaaehtoista. Takuu on aina lisäetu ja sen tuleekin antaa ostajalle paremmat oikeudet kuin mitä ostajalla olisi ilman takuuta. Takuun voi myyjän lisäksi antaa myös valmistaja tai maahantuoja, mutta myyjä vastaa aina kuluttajalle takuusta. Takuun käyttämisestä ei saa aiheutua asiakkaalle kustannuksia, vaan myyjän tulee korvata myös mahdolliset tavaran lähettämis- tai vientikulut. Myyjä ei ole takuun perusteella vastuussa ostajasta johtuvasta syystä, tavaran vääränlaisesta käsittelystä tai tapaturmasta johtuvasta tavaran huonontumisesta. Vaikka tuotteella ei olisi takuuta ollenkaan tai takuuaika olisi päättynyt, myyjä on kuitenkin vastuussa tuotteen virheestä virhevastuun perusteella. Tavaran virhettä arvioitaessa sitä verrataan siihen, millainen tavara oli, kun myyjä on luovuttanut sen ostajalle. Kuluttajansuojalain mukaan tavarassa oletetaan olleen virhe jo myyntihetkellä, jos virhe ilmenee kuuden kuukauden kuluessa. Yleisesti virhevastuun kestoaika määräytyy tavaran oletetun kestoiän perusteella. Virhevastuun kestoaika voi siis olla kuutta kuukautta ja takuuaikaa pidempi.
Tuotevastuu taas on hyvin erilainen takuusta ja virhevastuusta. Kun takuulla ja virhevastuulla suojataan tuotetta itseään, tuotevastuu koskee henkilöitä ja muita irtaimia esineitä kuin tuotetta itseään. Tuotevastuu on vahingonkorvausta tuotteen aiheuttamasta vahingosta henkilölle tai yksityiseen käyttöön tarkoitetulle omaisuudelle. Tuotevastuun perusteella ei siis korvata tuotteelle itselleen tapahtunutta vahinkoa. Tuotevastuu syntyy siitä, että tuote ei ole ollut niin turvallinen kuin on ollut aihetta odottaa. Vahinkoa kärsineen on todistettava vahinko, tuotteen puutteellinen turvallisuus sekä näiden välinen syy-yhteys. Vahingonkorvausvelvollisia ovat tuotteen maahantuoja, liikkeellelaskija, valmistaja ja markkinoija. Korvausvelvollisuutta ei kuitenkaan ole, jos toimija pystyy näyttämään, että hän ei ole laskenut tuotetta liikkeelle elinkeinotoiminnassa tai tuotteen puutteellinen turvallisuus on seurausta viranomaisten antamista pakottavista määräyksistä. Tuotevastuuta ei voida etukäteen sopimuksella rajoittaa.
Takuu ja virhevastuu koskevat siis tuotteen korvaamista virheen vuoksi. Takuu on myyjän vapaaehtoisesti tarjoama lisäetu, jolla ei kuitenkaan voida rajoittaa myyjän lakimääräistä virhevastuuta. Tuotevastuu taas on vahingonkorvausvastuuta, jolla korvataan tuotteen aiheuttamat vahingot henkilöille ja yksityiseen käyttöön tarkoitetulle omaisuudelle. Tuotevastuu ei korvaa itse tuotteelle aiheutunutta vahinkoa. Takuun voi antaa myyjä, valmistaja tai maahantuoja, mutta tuotevastuuseen voi joutua myös tuotteen markkinoija, jos tämä on markkinoinut tuotetta omanaan ja tuote on varustettu hänen nimellään, tavaramerkillään tai muulla erottuvalla tunnuksellaan.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.