Minilex - Lakipuhelin

Tuotevastuu ankaraa vastuuta


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Tuotevastuu tarkoittaa, että elinkeinonharjoittaja on velvollinen korvaamaan tuotteen aiheuttamat henkilö- ja omaisuusvahingot. Vahingonkorvausvastuun syntyminen edellyttää tavallisesti vähintään tuottamusta eli huolimatonta menettelyä. Tuotevastuussa sovelletaan kuitenkin ankaraa eli tuottamuksesta riippumatonta vastuuta.  Tämä tarkoittaa, ettei huolellisestikaan toiminut elinkeinonharjoittaja välty korvausvelvollisuudelta tuotevastuun perusteella.

Vahingonkorvausvelvollisuuden syntymiseksi on tuotevastuussa riittävää, ettei tuote ole niin turvallinen kuin on ollut aihetta olettaa. Lisäksi vahinkoa kärsineen on näytettävä toteen aiheutunut vahinko, tuotteen puutteellinen turvallisuus ja syy-yhteys eli se, että vahinko on aiheutunut nimenomaan tuotteen puutteellisen turvallisuuden johdosta. Elinkeinonharjoittajan huolimatonta toimintaa ei siis edellytetä. Ankarassa vastuussa tuotteen turvallisuudesta ovat tuotteen valmistaja tai tuottaja, tuotteen liikkeellelaskija, tuotteen maahantuoja sekä tuotteen markkinoija, joka on markkinoinut tuotetta omanaan.

Elinkeinonharjoittajalle asetettu ankara vastuu tuotteen turvallisuudesta parantaa vahinkoa kärsineen mahdollisuuksia saada tuotteen aiheuttamat henkilö- tai omaisuusvahingot korvatuiksi, sillä elinkeinonharjoittajan huolimatonta toimintaa ei tarvitse näyttää toteen. On muistettava, että vahingonkärsijän on kuitenkin aina mahdollista vaatia vahingonkorvausta esimerkiksi vahingonkorvauslain perusteella. Tällöin korvauksen saaminen saattaa tosin olla hankalampaa, sillä vahinkoa kärsineen on osoitettava elinkeinonharjoittajan huolimaton toiminta. 

Minilexin lakimiehet auttavat mielellään tuotevastuuseen liittyvissä kysymyksissä.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa