Minilex - Lakipuhelin

Yrityksen tuotevastuu

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yrityksen tuotevastuusta säädellään tuotevastuulaissa. Tuotevastuulaki määrittelee yritykselle vahingonkorvausvelvollisuuden erilaisissa tuotteista johtuvissa vahinkotilanteissa.

Tuotevastuulla tarkoitetaan yrityksen korvausvelvollisuutta vahingoista, jotka tuote on aiheuttanut henkilöllä tai yksityiseen käyttöön tai kulutukseen tarkoitetulle ja käytetylle omaisuudelle. Tuotevastuulaki ei siis koske omaisuutta, jota käytetään elinkeinotoiminnassa tai julkisessa käytössä. Lain mukainen vastuu on niin sanottua ankaraa vastuuta. Yrityksen velvollisuus korvata vahinko ei siis riipu siitä, onko yritys toiminut huolimattomasti taikka laiminlyönyt velvoitteitaan. Vahingonkorvausoikeus vaatii ainoastaan syy-yhteyttä vahingon ja sen aiheuttaneen tuotteen välillä.

Ensisijainen vastuu tuotevastuussa on tuotteen valmistajalla ja toissijainen vastuu maahantuojalla. Liikkeellelaskija vastaa kuitenkin vahingoista, jollei hän pysty ilmoittamaan vastuussa olevaa tai tuotetta hänelle tarjonnutta tahoa vahingon kärsineelle kohtuullisen ajan sisällä. Vahingonkorvausvelvollisuus voi olla myös sillä, joka markkinoi tuotetta omanaan, jos tuote on hänen nimellään, tavaramerkillään tai muulla tunnuksellaan varustettu.

Tuotevastuulain mukaisesti vahingonkorvausta täytyy suorittaa vahingosta, joka on johtunu siitä, että tuote ei ole ollut niin turvallinen, kuin on ollut aihetta odottaa. Arvioinnissa on otettava huomioon mm. ajankohta, jolloin tuote laskettiin liikkelle, tuotteen ennakoitavissa oleva käyttä, tuotteen markkinointi ja käyttöohjeet sekä muut seikat.

On huomattava, että kuluttajalla voi monissa tilanteissa olla oikeus vaatia korvausta tuotevastuulain sekä kuluttajansuojalain perusteella. Tietyissä tapauksissa kuluttajalla on mahdollisuus valita kumman lain perusteella hän korvausta vaatii.

Markkinoilla on tarjolla useita tuotevastuuvakuutuksia, joita yritykset voivat ottaa kattaakseen vahingonkorvauskustannukset.

Lisätietoa yrityksen tuotevastuusta kannattaa kysyä lakimieheltä ja selvittää muista Minilexin artikkeleista.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]