Minilex - Lakipuhelin

Maahantuojan tuotevastuu

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Tuotevastuulla tarkoitetaan korvausvelvollisuutta, joka syntyy jostakin tuotteesta henkilölle tai henkilön omaisuudelle aiheutuneesta vahingosta. Korvausvelvollisia voivat olla tuotteen valmistaja, markkinoija sekä maahantuoja. Maahantuojana vastuussa on se, joka on tuonut vahinkoa aiheuttaneen tuotteen Euroopan talousalueelle siellä liikkeelle laskettavaksi. 

Maahantuojan vastuu on yksilöity sille yritykselle, jonka lukuun tuote tuodaan maahan. Näin ollen kaikkia maahantuontiin osallisia yrityksiä ei voida asettaa tuotevastuuseen, vaan yleensä vastuuseen joutuu se yritys, joka on tilannut tavaran ulkomaiselta valmistajalta tai myyjältä. Maahantuojan korvausvastuuta ei voida sopimusten avulla kiertää juurikin sen vuoksi, että maahantuojan tuotevastuu määräytyy sen mukaan, kenen lukuun maahantuonti tapahtuu, eikä tosiasiallisen maahantuonnin perusteella.

Maahantuojan vastuu syntyy vain elinkeinotoiminnassa tapahtuvaan maahantuontiin. Näin ollen tuotevastuu syntyy vain, jos tuote on tarkoitus laskea liikkeelle elinkeinotoiminnassa. Tavaran tuonti omaan käyttöön ei siis aiheuta maahantuojan tuotevastuuta. Jos tuote on tuotu maahan käytettäväksi esimerkiksi tuotantotoiminnassa, ei tuotevastuuta synny, koska tuotetta ei lasketa liikkeelle elinkeinotoiminnassa.

Maahantuoja voi välttyä tuotevastuun syntymiseltä, mikäli maahantuoja voi todistaa, että hän ei ole laskenut tuotetta liikkeelle elinkeinotoiminnassa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa