Minilex - Lakipuhelin

Tuotevastuulaki

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Tuotevastuulaki koskee tuotteesta henkilölle tai henkilön omaisuudelle aiheutuneen vahingon korvausta. Tuotevastuulaissa tuotteeksi on määritelty irtain esine, joka tarkoittaa tavanomaisia esineitä, jotka eivät ole kiinteitä. Kiinteä esine on esimerkiksi kiinteistö. Näin ollen tuotevastuulaki ei koske kiinteistöjä. Tuotevastuulaki ei myöskään koske toisen maalla olevia rakennuksia, vaikka niiden pääasiassa katsotaan olevan irtaimia esineitä. Tuotteeksi katsotaan tuotevastuulain mukaan myös sähkö sekä jonkin tuotteen osatuote. Osatuotteella tarkoitetaan tuotteen raaka-ainetta ja osaa sekä tuotteen valmistamisessa tai tuottamisessa käytettyä ainetta.

Tuotevastuulaki ei koske vahinkoja, jotka ovat aiheutuneet itse tuotteelle. Laki ei myöskään koske osatuotteesta tuotteelle aiheutunutta vahinkoa, jos osatuote on liitetty tuotteeseen ennen sen liikkeelle laskemista. Korvausvelvollisuuden edellytyksiksi tuotevastuulaissa on määritelty, että vahinko on johtunut siitä, että tuote ei ole ollut niin turvallinen kuin sen olisi pitänyt olla. Lain mukaan vahingonkärsijän tulee pystyä todistamaan, että vahinko on tapahtunut ja että se on johtunut tuotteen puutteellisesta turvallisuudesta.

Tuotevastuulain mukaan vahingonkorvausvelvollinen on tuotteen valmistaja, tuotteen liikkeelle laskija sekä sellainen henkilö, joka on markkinoinut tuotetta omanaan, jos tuote on varustettu hänen nimellään, tavaramerkillään tai muulla erottuvalla tunnuksellaan. Lain mukaan korvausvelvollisuudesta vapautuminen vaatii näyttöä siitä, että kyseinen elinkeinonharjoittaja ei ole laskenut tuotetta liikkeelle elinkeinotoiminnassa tai että tuotteen turvallisuuspuute johtuu siitä, että tuotte on ollut viranomaisen pakottavan määräyksen mukainen.

Tuotevastuulain soveltamiseen ja tuotevastuuseen liittyvissä kysymyksissä on suositeltavaa ottaa yhteyttä lakimieheen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]