Minilex - Lakipuhelin

Valmistajan tuotevastuu

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Tuotevastuulla tarkoitetaan korvausvelvollisuutta, joka syntyy jostakin tuotteesta henkilölle tai henkilön omaisuudelle aiheutuneesta vahingosta. Korvausvelvollisia voivat olla tuotteen valmistaja, markkinoija sekä maahantuoja. Tuotevastuu on ensikädessä tuotteen valmistajalla. Valmistaja on toiminnallaan luonut vahinkoriskin ja valmistaja yleensä tuntee parhaiten tuotteen ominaisuudet sekä hänellä on päätäntävalta tuotteen turvallisuuteen vaikuttavista seikoista. Lain mukaan valmistajana pidetään sitä, joka on valmistanut tai tuottanut vahinkoa aiheuttaneen esineen.

Valmistajan vastuuna on tyypillisesti pidetty teollisesti tai käsityönä tuotettujen tuotteiden aiheuttamaa vahinkoa. Laissa tällaista valmistustavan suoraa rajoitusta ei kuitenkaan ole. Valmistaja on korvausvelvollinen valmistamastaan tuotteesta, jonka hän on laskenut liikkeelle elinkeinotoiminnassa. Näin ollen yksityisesti omaan käyttöön valmistetusta tuotteesta ei synny korvausvastuuta. Tuotteen valmistuksena pidetään myös luonnontuotteiden, esimerkiksi maanviljelys- tai karjataloustuotteiden tuottamista tai jalostamista. Metsästystä, kalastusta tai marjojen keräilyä ei kuitenkaan pidetä tuotteen valmistamisena.

Valmistajana pidetään myös sitä, joka kokoaa tuotteen valmiista osista. Tällaisessa tilanteessa vastuuseen voivat joutua sekä tuotteen kokoaja että osatuotteiden (valmiit osat) valmistaja. Osatuotteiden valmistajaa ei kuitenkaan voida vaatia vastuuseen, mikäli tuotteen turvallisuuspuute johtuu kokoamisvaiheessa tapahtuneesta virheestä, eikä osatuotteiden viallisuudesta.

Valmistaja voi vapautua vastuusta, jos hän pystyy todistamaan, ettei ole laskenut tuotetta liikkeelle elinkeinotoiminnassa tai että tuotteen turvallisuuspuute johtuu siitä, että tuote on viranomaisten määräysten mukainen. Tuotevastuusta voi vapautua myös sillä perusteella, että valmistaja kykenee todistamaan, ettei tuotteessa ollut vahingon aiheuttanutta puutetta vielä siinä vaiheessa, kun hän on laskenut tuotteen liikkeelle. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa