Minilex - Lakipuhelin

Tuotevastuu ja vahigonkorvausvelvollisuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Tuotevastuu asettaa elinkeinonharjoittajalle vahingonkorvausvelvollisuuden tuotteen aiheuttamista henkilö- ja omaisuusvahingoista. Tuotevastuussa vahingonkorvausvastuu on ankaraa eli tuottamuksesta riippumatonta vastuuta. Tämä tarkoittaa, että täysin huolellisestikin toimineen elinkeinonharjoittajan on korvattava tuotteen aiheuttamat henkilö- ja omaisuusvahingot.

Vahingonkorvausvelvollisuus syntyy, jos tuote ei ole ollut niin turvallinen kuin on ollut aihetta olettaa. Turvallisuusarvioinnissa otetaan huomioon esimerkiksi tuotteen liikkeellelaskun ajankohta, tuotteen ennakoitavissa oleva käyttö, tuotteen markkinointi sekä tuotteen käyttöohjeet. Jotta elinkeinonharjoittajalle syntyisi vahingonkorvausvelvollisuus, vahinkoa kärsineen on näytettävä toteen aiheutunut vahinko, tuotteen puutteellinen turvallisuus sekä syy-yhteys eli se, että vahinko on aiheutunut nimenomaan tuotteen puutteellisen turvallisuuden johdosta. Tuotevastuu ei rajoita vahingonkärsijän oikeutta vaatia vahingonkorvausta esimerkiksi vahingonkorvauslain perusteella, mutta tällöin vahinkoa kärsineen on kyettävä osoittamaan elinkeinonharjoittajan huolimaton toiminta.

Tuotteen aiheuttamista vahingoista vahingonkorvausvelvollisia ovat tuotteen valmistaja tai tuottaja, tuotteen liikkeellelaskija, tuotteen maahantuoja sekä tuotteen markkinoija, joka on markkinoinut tuotetta omanaan. Markkinoijan osalta tuotevastuu edellyttää, että tämä oli varustanut tuotteen nimellään tai tavaramerkillään.  On tärkeää huomata, että tuotevastuu koskee ensisijaisesti tuotteen valmistajaa, tuottajaa ja tietyissä tapauksissa maahantuojaa.  Liikkeellelaskija vastaa tuotevahingosta, jos tuotteesta ei käy ilmi edellä mainittuja tahoja. Liikkeellelaskija voi kuitenkin tällöin vapautua vahingonkorvausvelvollisuudesta ilmoittamalla vahingonkärsijälle korvausvaatimuksen saatuaan kohtuullisessa ajassa tuotteesta ensisijaisesti vastuussa olevan tahon eli esimerkiksi tuotteen valmistajan.  

Vahingonkorvausvelvollisuudesta vapautuminen on lisäksi mahdollista näyttämällä, ettei ole laskenut tuotetta liikkeelle elinkeinotoiminnassa. Myös viranomaisten pakottavista määräyksistä aiheutuvat tuotteen turvallisuuspuutteet vapauttavat korvausvelvollisuudesta. Korvausvelvollisuutta ei ole myöskään, jos elinkeinonharjoittaja näyttää, ettei tuotteessa ollut liikkeelle laskettaessa turvallisuuspuutetta. Huomionarvoista on, ettei tuotevastuun perusteella korvata alle 395 euron omaisuusvahinkoja.

Tuotevastuuseen perustuva korvauskanne on pääsääntöisesti nostettava kolmen vuoden kuluessa siitä, kun korvausta vaativa sai tiedon tai hänen olisi pitänyt saada tieto vahingosta, tuotteen turvallisuuspuutteesta ja korvausvelvollisesta elinkeinonharjoittajasta. Vahingonkärsijän kannalta merkityksellistä on, että tuotteen Suomeen tuonut maahantuoja on velvollinen avustamaan häntä korvausvaatimuksen kääntämisessä vieraalle kielelle tai joka tapauksessa korvaamaan kääntämisestä aiheutuneet tarpeelliset kustannukset. Ottamalla yhteyttä Minilexin lakimiehiin saat tarkempaa tietoa tuotevastuusta ja vahingonkorvausvelvollisuudesta. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]