Minilex - Lakipuhelin

Tuotevastuulla suojataan kuluttajia

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Tuotevastuu tarkoittaa tuotteen valmistajan tai maahantuojan vastuuta tuotteensa aiheuttamista vahingoista. Tuotevastuu voidaan jakaa kahteen ryhmään, joita ovat elinkeinonharjoittajien välinen tuotevastuu ja kuluttajatuotevastuu. Tuotevastuulaki on kuluttajia suojaava laki. Elinkeinonharjoittajien väliset tuotevastuutilanteet ratkeavat sopimussuhteen perusteella ja sopimusoikeuden säännöksillä.

Kuluttajatuotevastuuseen kuuluvat kaikki kuluttajan omaisuudelle aiheutuneet vahingot ja henkilövahingot. Henkilövahinkojen osalta jaolla kuluttajatuotevastuuseen tai elinkeinonharjoittajien väliseen vastuuseen ei ole merkitystä, koska nämä käsitellään tapahtumapaikasta ja ­tilanteesta riippumatta kuluttajatuotevastuuna. Esimerkkinä kuluttajatuotevastuuvahingoista on ylioppilasjuhliin ostetun viallisen kuohuviinipullon räjähdyksestä aiheutuneet vahingot jääkaapille, siellä olleille tuotteille sekä kaapin oven avanneen henkilön saama henkilövahinko.

Tuotevastuulailla suojataan siis kuluttajia, ja lailla siirretään vastuuta tuotteen valmistaneelle elinkeinonharjoittajalle. Kuluttajatuotevastuu syntyy, vaikka valmistaja ja koko myyntiketju olisivat toimineet niin huolellisesti kuin on mahdollista. Pelkkä vahingon aiheutuminen riittää vastuun synnyttäväksi tekijäksi, ellei kyseessä ole kuluttajan oma tuotteen väärinkäyttö, joka ei ole elinkeinonharjoittajan ennakoitavissa. Näin ankara vastuu on säädetty, koska kuluttajien olisi varsin vaikeaa näyttää toteen valmistajan huolimattomuutta menettelyssään. Henkilövahinkoja pidetään muita vahinkotyyppejä (omaisuusvahinko ym.) haitallisempana, joten henkilövahinkojen torjumiseksi tuotevastuulaki koskee kaikkia henkilövahinkoja, vaikka se aiheutuisi toiselle elinkeinonharjoittajalle.

Voit lukea tuotevastuusta lisää Minilexin kattavasta tietovalikoimasta. Nopeiten saat vastauksen kysymykseesi soittamalla lakimiespuhelimeen, jolloin asiantuntija osaa ottaa tilannekohtaiset seikat huomioon.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]