Minilex - Lakipuhelin

Mitä on tuotevastuu?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Mitä tarkoittaa tuotevastuu ja mitkä vahingot se kattaa?

Tuotevastuu laki koskee tuotteesta henkilölle taikka yksityiseen käyttöön tai kulutukseen tarkoitetulle ja vahinkoa kärsineeen pääasiassa sellaiseen tarkoitukseen käyttämälle omaisuudelle aiheutuneen vahingon korvaamiseen. Tuotevastuulla tarkoitetaan siis vahingonkorvausvelvollisuutta, joka aiheutuu tuotteen henkilölle tai omaisuudelle aiheuttamasta vahingosta. Laissa tuotteella tarkoitetaan irtainta esinettä. Tämän määritelmän ulkopuolelle on rajattu toisen maalla oleva rakennus.

Tuotetta koskevia säännöksiä sovelletaan myös sähköön. Tuotevastuun piiriin ei kuulu tuotteesta tuotteelle itselleen aiheutunut vahinko, osatuotteesta tuotteelle aiheutunut vahinko eikä ydinvastuulaissa tarkoitettu vahinko.

Tuotevastuulain mukaan vahingonkorvausta on suoritettava vahingosta, joka on johtunut siitä, että tuote ei ole ollut niin turvallinen kuin on ollut aihetta odottaa. Näin ollen tuotevastuulain keskeisenä tarkoituksena on saada tuotteiden valmistajat valvomaan tuotteitaan ja siten saada markkinoille ja kuluttajille turvallisempia tuotteita. 

Vahinkoa kärsineen on näytettävä toteen vahinko, tuotteen puutteellinen turvallisuus sekä puutteellisen turvallisuuden ja vahingon välinen syy-yhteys saadakseen vahingonkorvausta. Syy-yhteydellä tarkoitetaan sitä, että aiheutunut vahinko on seurausta nimenomaan tuotteen puutteellisesta turvallisuudesta; syyn  ja seurauksen on oltava yhteydessä toisiinsa.

Tuotevastuun piiriin kuuluvat vahingonkorvausvelvolliset

Vahingonkorvausvelvollinen tuotteen aiheuttamasta vahingosta on ensinnäkin se, joka on valmistanut tai tuottanut vahinkoa aiheuttaneen tuotteen. Tämän lisäksi vahingonkorvausvelvollisuus on sillä, joka on tuonut tuotteen Euroopan talousalueelle siellä liikkeelle laskettavaksi sekä sillä, joka on markkinoinut vahinkoa aiheuttanutta tuotetta omanaan, jos tuote on varustettu hänen erottuvalla tunnuksella.

Vahingonkorvauksen saaminen tuotevastuun perusteella

Jotta voi saada vahingonkorvausta tuotevastuun nojalla tuotteen aiheuttamasta vahignosta, on nostettava kanne. Korvauskanne on nostettava kolmen vuoden kuluessa siitä, kun korvausta vaativa sai tiedon tai hänen olisi pitänyt saada tieto vahingon ilmenemisestä. Kanne on kuitenkin pantava vireille viimeistään kymmenen vuoden kuluessa siitä, kun korvausvelvollinen laski vahingon aiheuttaneen tuotteen liikkeelle. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]