Minilex - Lakipuhelin

Luovutuksensaajan suoja kiinteistön oikeaa omistajaa vastaan

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Mikäli kiinteistö on joutunut pois oikealta omistajaltaan virheellisen saannon vuoksi, ovat myöhemmät kiinteistön luovutukset lähtökohtaisesti tehottomia oikeaa omistajaa kohtaan. Myös esimerkiksi kiinteistöön perustetut vuokra- ja panttioikeudet ovat tehottomia.

Tietyissä olosuhteissa kiinteistön luovutus ei kuitenkaan ole pätemätön, vaikka kiinteistön luovuttajana ei toimisikaan sen oikea omistaja. Tämä on mahdollista, mikäli luovuttajalla on ollut luovutushetkellä lainhuuto kiinteistöön, eikä luovutuksensaaja ole tiennyt eikä hänen ole pitänytkään tietää, ettei luovuttaja ole kiinteistön oikea omistaja. Sama perussääntö soveltuu myös kiinteistöön perustettuihin panttioikeuksiin ja erityisiin oikeuksiin.

Edellä kuvailtu saantosuoja koskee vain luovutukseen perustuvaa kiinteistön saantoa, kuten kauppaa, lahjaa tai vaihtoa. Se ei siten tule sellaisenaan sovellettavaksi esimerkiksi perintöoikeudellisissa tilanteissa. Tietyissä tilanteissa pätemättömyys ei korjaannu lainkaan. Jos esimerkiksi oikean omistajan nimissä tehty luovutuskirja on väärennetty, ei lainhuuto kykene korjaamaan pätemättömyyttä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa