Minilex - Lakipuhelin

Panttioikeus syntyy panttikirjan luovuttamisella

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistöjen kiinnityksistä ei myönnetä enää kirjallisia panttikirjoja. Jos kiinteistön omistaja haluaa käyttää vanhoja, kirjallisia panttikirjoja luoton vakuutena, ne pitää ensin muuttaa sähköiseksi. Muuttaminen onnistuu Maanmittauslaitoksen kautta.

Nykyään kiinnitetyistä kiinteistöistä luodaan sähköinen panttikirja. Tämä tarkoittaa lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin tehtyä merkintää siitä, että kiinnityksestä on annettu sähköinen panttikirja. Rekisteriin merkitään, kuka on sähköisen panttikirjan saaja ja panttikirjan siirtoa voi hakea vain saajaksi merkitty taho. Sähköisestä panttikirjasta ei siis anneta hakijalle tai velkojalle paperista panttikirjaa, vaan pelkkä päätös kiinnityksen vahvistamisesta. Panttikirjan luovuttaminen ei siten ole enää panttioikeuden syntymisen edellytyksenä, vaan panttikirjan kirjaaminen rekisteriin.

Sama panttikirja voi myös yhtä aikaa vastata useammasta saamisesta, mikäli panttikirjan arvo ylittää panttikirjan haltijan vakuustarpeen. Tällöin samaan panttikirjaan perustetaan niin kutsuttu jälkipanttioikeus, eli toissijainen oikeus panttioikeuteen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa