Minilex - Lakipuhelin

Erityisten oikeuksien kirjaamisvelvollisuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Erityisen oikeuden kirjaaminen on pääsääntöisesti vapaaehtoista. Kirjaamisen avulla vahvistetaan oikeudenhaltijan asemaa. Maanvuokraoikeus tai muu toisen maahan kohdistuva määräaikainen käyttöoikeus on kuitenkin kirjaamisvelvollisuuden piirissä. Oikeudenhaltijan tulee siten hakea kirjaamista, jos mainittu oikeus saadaan siirtää kolmannelle taholle kiinteistön omistajaa kuulematta. Alueella tulee lisäksi olla tai sille saadaan ainakin sopimuksen mukaan rakentaa oikeudenhaltijalle kuuluvia rakennuksia tai laitteita. Tyypillisesti kyseessä on maanvuokraoikeus, jolloin kohteena on kunnan vuokraama tontti.

Erityisen oikeuden kirjaamista on haettava silloin, kun käyttöoikeus on perustettu tai kun oikeudenhaltija on saanut käyttöoikeuden luovutuksen tai muun saannon perusteella. Kirjaamisvelvollisuus on yhtä lailla yksityishenkilöillä kuin yhteisöillä ja julkisyhteisöilläkin. Kirjaamista on haettava kuuden kuukauden kuluessa oikeuden perustamisesta, siirtämisestä tai muusta saannosta.

Tällaista kirjaamisvelvollisuuden alaista oikeutta voidaan myös käyttää vakuutena. Kirjaaminen on näin ollen välttämätön välivaihe ennen kyseisen oikeuden kiinnittämistä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa