- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Kunnalla on etuosto-oikeus alueellaan sijaitsevan kiinteistön kaupassa. Kunta voi sen nojalla lunastaa myydyn kiinteistön. Etuosto-oikeus koskee kiinteistöjen lisäksi niiden määräosia ja niistä luovutettuja määräaloja. Etuosto-oikeuden käyttämisestä tehdään aina merkintä lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin.
Jos kunta käyttää etuosto-oikeuttaan, sen on ilmoitettava siitä kirjallisesti ostajalle, myyjälle ja Maanmittauslaitokselle kolmen kuukauden kuluessa luovutuskirjan oikeaksi todistamisesta.
Kunnan etuosto-oikeus vaikuttaa myös lainhuudon myöntämiseen. Kiinteistön kaupalle ei nimittäin saa myöntää lainhuutoa ennen kuin etuosto-oikeuden käyttämiselle varattu kolmen kuukauden aika on päättynyt, tai jos kunta on päättänyt käyttää etuosto-oikeuttaan, ennen kuin on lainvoimaisesti ratkaistu, ettei kunnalla ole tätä oikeutta. Lainhuuto voidaan kuitenkin myöntää jo tätä ennen sellaisessa kiinteistönkaupassa, jossa kunnalla ei ole etuosto-oikeutta. Näin on silloin, jos kyse on kiinteistönkaupasta, jossa kunta antamansa todistuksen mukaan ei käytä etuosto-oikeutta, tai jos ostajana on myyjän puoliso tai mahdollinen perillinen taikka valtio, valtion liikelaitos tai muu valtion laitos. Sama koskee pakkohuutokaupassa myytävää kiinteistöä ja kiinteistöä, jonka pinta-ala on alle 5 000 neliömetriä.
Kunnan on haettava lainhuutoa etuostolla hankkimalleen kiinteistölle kuuden kuukauden kuluessa etuoston loppuun saattamisesta.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.