Minilex - Lakipuhelin

Kiinnitys ja vuokraoikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vuokraoikeus on erityinen oikeus, joka voidaan kiinnittää tietyillä edellytyksillä. Kunnan perustama vuokraoikeus on yleisin kirjattava erityinen oikeus. Jotta vuokraoikeus voidaan kiinnittää, täytyy vuokraoikeus kirjata lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin. Kirjaamisen avulla vuokraoikeudenhaltijan asema vahvistuu ja lisäksi se antaa suojaa panttivelkojille. Panttivelkojan on voitava luottaa panttauksen kohteen pysymiseen voimassa sellaisena kuin se on rekisteriin kirjattu. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että vuokraoikeus ei sisällöltään muutu ja että vuokraoikeus on voimassa sopimuksessa määrätyn määräajan loppuun saakka. Velkojan oikeudet ovat kuitenkin turvattu, mikäli vuokrasopimusta muutetaan tai vuokraoikeus lakkaa ennenaikaisesti.

Lain mukaan vuokraoikeus on kirjattava, jos oikeus saadaan siirtää kolmannelle kiinteistön omistajaa kuulematta ja jos alueella on tai sille saadaan sopimuksen mukaan rakentaa oikeudenhaltijalle kuuluvia rakennuksia tai laitteita. Kirjaamista on haettava kuuden kuukauden kuluessa vuokraoikeuden perustamisesta. Kirjaamisen jälkeen vuokraoikeus voidaan kiinnittää, jolloin kiinnitys vahvistetaan ja sähköinen panttikirja merkitään lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin. Rekisteriin merkitään, kuka on sähköisen panttikirjan saaja. Kirjallisia panttikirjoja ei enää myönnetä ja, jos vanhoja kirjallisia panttikirjoja haluaa käyttää luoton vakuutena, tulee ne ensin muuttaa sähköiseksi.

Vain edellä mainittu kirjaamisvelvollisuuden alainen oikeus on kiinnitettävissä. Kiinnitettävän kohteen tulee siis olla kirjattu lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin, siirtokelpoinen ja vuokramiehellä on oltava oikeus rakentaa alueelle.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa