Minilex - Lakipuhelin

Lainhuuto ja liitteet

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lainhuutoa on haettava kuuden kuukauden kuluessa siitä kun omistusoikeuden muutoksen perusteena oleva asiakirja, kuten kauppakirja, allekirjoitettiin. Lainhuutoa on haettava määräajassa myös silloin, kun kauppahinta maksetaan myöhemmin tai varsinainen omistusoikeus siirtyy lainhuudon hakijalle vasta myöhemmin saantokirjan lykkäävän tai purkavan ehdon vuoksi. Samoin lainhuutoa on haettava myös silloin, kun vain kiinteistön määräala tai määräosa vaihtaa omistajaa.

Lainhuutohakemukseen tarvittavat liitteet vaihtelevat tapauskohtaisesti mm. sen mukaan, mistä kiinteistön saannosta on kyse. Lainhuutohakemuksen liitteineen voi toimittaa myös sähköpostitse. Sopimuksia, jotka kaupanvahvistaja on allekirjoituksellaan vahvistanut, ei tarvitse toimittaa alkuperäisinä. Muut sopimukset tulee toimittaa alkuperäisinä postitse. Mahdolliset alkuperäisinä toimitettavat asiakirjat palautetaan. Yleisimmät liitteet lainhuutohakemukselle ovat saantokirjat sekä siihen mahdollisesti liittyvät valtakirjat.

Kiinteistönkaupassa vaadittuna liitteenä on kauppahinnan maksukuitti. Varainsiirtoveron maksukuittia ei tarvitse enää liittää hakemukseen, jos kauppa on tehty 1.11.2019 jälkeen. Sama koskee myös vaihdolla tehtyä kiinteistön omistajan muutosta. Lahjalla saadun kiinteistön lainhuutohakemukseen ei lähtökohtaisesti vaadita liitteitä.

Ositussopimuksen kautta saadun kiinteistön lainhuutohakemuksessa liitteeksi tulee laittaa alkuperäinen ositussopimus. Varainsiirtoverokuittia ei tarvitse liittää enää 1.11.2019 jälkeen tehdyissä kaupoissa. Jakosopimuksen kautta saadun kiinteistön kohdalla liitteeksi vaaditaan mahdolliset valtakirjat.

Perinnön kautta tulleen kiinteistön lainhuutohakemukseen tulee liittää perukirja ja sukuselvitys, alkuperäinen perinnönjakosopimus valtakirjoineen sekä mahdollinen testamentti. Testamentin osalta liitteeksi vaaditaan myös perukirja ja sukuselvitys sekä testamentti.

Edellä mainittujen liitteiden osalta lainhuutohakemuksessa voidaan tapauskohtaisesti vaatia myös muita tarvittavia liitteitä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa