Minilex - Lakipuhelin

Lainhuudossa tarvittavat asiakirjat

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistön, sen määräalan tai määräosan omistusoikeuden kirjaamista koskevan lainhuutohakemuksen lisäksi hakemuksen mukana on yleensä toimitettava liitteitä. Liitteiden muoto ja määrä riippuvat siitä, minkälaisesta kiinteistönluovutuksesta on kysymys. Itse lainhuutohakemukseen tulee kirjata muun muassa se kiinteistö, jolle lainhuutoa haetaan sekä hakijan yhteystiedot.

Kiinteistön kaupan osalta lainhuutohakemuksen tarvittava liite on lähtökohtaisesti vain kauppahinnan maksukuitti. Enää 1.11.2019 jälkeen tehdyissä kaupoissa liitteeksi ei vaadita varainsiirtoveron maksukuittia. Sama koskee vaihdon kautta tehtyä kiinteistönluovutusta. Lahjana saadun kiinteistön lainhuutohakemukseen ei sen sijaan vaadita mitään liitteitä.

Jakosopimuksen osalta lainhuutohakemuksen yhteyteen vaaditaan mahdolliset sopimukseen liittyvät valtakirjat. Ositussopimuksen osalta hakemuksen liitteinä tulee olla alkuperäinen ositussopimus. Varainsiirtoveron maksukuittia ei tässäkään tapauksessa tarvita enää 1.11.2019 jälkeen tehdyissä kaupoissa.

Perinnön kautta tulleen kiinteistön lainhuutohakemukseen tulee liittää vainajan perukirja ja sukuselvitys, alkuperäinen perinnönjakosopimus mahdollisine valtakirjoineen sekä mahdollinen testamentti. Mikäli kiinteistösaanto on tullut testamentin kautta, hakemukseen tulee myös liittää perukirja ja sukuselvitys sekä alkuperäinen testamentti.

Muita lainhuutohakemuksessa vaadittavia liitteitä voivat olla tapauskohtaisesti esimerkiksi todistettu suostumus luovutukseen, valtakirja kiinteistön luovutukseen, virkatodistus tai yrityksen päätös kiinteistön luovutuksesta tai kunnan etuosto-oikeuspäätös. Vaadittavat liitteet riippuvat siis hyvin pitkälti siitä, millä tavoin kiinteistön omistus on luovutettu.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa