Minilex - Lakipuhelin

Lainhuudossa tarvittavat asiakirjat

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistön, sen määräalan tai määräosan omistusoikeuden kirjaamista koskevan lainhuutohakemuksen lisäksi hakemuksen mukana on toimitettava liitteitä. Liitteiden muoto ja määrä riippuvat siitä, minkälaisesta kiinteistönluovutuksesta on kysymys.

Itse lainhuutohakemukseen tulee kirjata muun muassa se kiinteistö, jolle lainhuutoa haetaan sekä hakijan nimi, puhelinnumero ja postiosoite. Yleisimmät lainhuutohakemuksessa vaadittavat liitteet ovat kuitti varainsiirtoveron sekä kauppahinnan maksusta.

Se, tuleeko hakemukseen liittää alkuperäinen luovutuskirja eli esimerkiksi kauppa- tai lahjakirja, siihen liittyvä valtakirja tai määräalakartta riippuu siitä, onko luovutuskirja vahvistettu 20.6.2014 tai sen jälkeen. Mikäli luovutuskirja on vahvistettu kyseistä päivämäärää ennen, hakemuksen mukaan on liitettävä edellä mainitut asiakirjat. Mikäli kyseessä on sellainen luovutus, johon vaaditaan kaupanvahvistajan vahvistus, hänen tehtävänään on toimittaa alkuperäinen luovutuskirja kirjaamisviranomaiselle.

Lainhuutohakemuksen mukaan tulee liittää kuitti maksetusta varainsiirtoverosta, mutta mikäli kuittia ei ole, hakemus voidaan kuitenkin jättää kirjaamisviranomaiselle, kunhan kuitti maksetusta verosta toimitetaan myöhemmin.

Lainhuutohakemuksessa vaadittavia liitteitä voivat esimerkiksi olla todistettu suostumus luovutukseen, valtakirja kiinteistön luovutukseen, perukirja, virkatodistus tai yrityksen päätös kiinteistön luovutuksesta, kunnan etuosto-oikeuspäätös, alkuperäinen ositussopimus sekä alkuperäinen perinnönjakosopimus. Vaadittavat liitteet riippuvat siis hyvin pitkälti siitä, millä tavoin kiinteistön omistus on luovutettu.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa