Minilex - Lakipuhelin

Yhteiskiinnityksen purkaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yhteiskiinnityksen purkamisella tarkoitetaan useaan kiinteistöön kohdistuvan kiinnityksen poistamista ainoastaan jonkin tietyn kiinteistön kohdalta. Yhteiskiinnityksen purkamiseen vaikuttaa se, kuuluvatko kiinteistöt pelkästään yhdelle vai useammalle omistajalle. Yhteiskiinnityksen purkamisen on katsottu tulevan kyseeseen tavallisesti esimerkiksi tilanteessa, jossa kiinnitetystä kiinteistöstä on luovutettu määräala ja se halutaan vapauttaa aiemmista kiinnityksistä.

Kiinnitys on mahdollista poistaa kiinteistön omistajan hakemuksesta ja panttioikeuden haltijan suostumuksella jonkin kiinteistön kohdalta silloin, kun yhteiskiinnitys kohdistuu samalle omistajille kuuluviin kiinteistöihin. Yhteiskiinnityksen purkaminen ei ole mahdollista kuitenkaan tapauksessa, jossa jokin muu yhteiskiinnitys jää voimaan kiinteistöihin.

Eri omistajille kuuluviin kiinteistöihin kohdistuva yhteiskiinnitys voidaan poistaa kiinteistön omistajan hakemuksesta hänen omistamastaan kiinteistöstä, jos siihen on saatu panttioikeuden haltijan suostumus. Tällaisessa tapauksessa edellytetään lisäksi, että yhteiskiinnityksen poistamiseen on saatu suostumus kiinnityksen kohteeksi jääviltä kiinteistöjen omistajilta sekä kiinteistöön kohdistuvien panttioikeuksien ja erityisten oikeuksien haltijoilta, joiden kirjaus on joko samalla tai huonommalla etusijalla purettavan kiinnityksen kanssa. On katsottu, että suostumuksen saaminen purettavaa kiinnitystä paremmalla etusijalla olevien kirjausten oikeudenhaltijoilta ei ole tarpeen.

Kiinteistön omistajan suostumusta ei tarvita silloin, kun kiinnitys halutaan poistaa lohkokiinteistöstä tai kiinteistöstä, joka vastaa panttioikeudesta pelkästään toissijaisesti tai johon panttioikeus ei ollenkaan kohdistu. Suostumusta ei tarvita myöskään ensisijaisesti vastuussa olevaan kiinteistöön kohdistuvan oikeuden haltijalta. Panttioikeuden haltijalla ei ole mahdollisuutta antaa suostumustaan yhteiskiinnityksen poistamiseen velallisen kiinteistöstä tai määräalasta. Yhteiskiinnityksen purkamisen edellytykset vaihtelevat siis sen mukaan, kuuluvatko kiinteistöt samalle vai useammalle eri omistajille.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa