Minilex - Lakipuhelin

Elatusapu ja asuminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perheen asumisjärjestelyt vaikuttavat suuresti elatusavun määrään. Ensinnäkin lapsen osuus asumiskustannuksista otetaan huomioon arvioitaessa lapsen elatuksen tarvetta. Toiseksi vanhemman asumismenot otetaan huomioon arvioitaessa vanhemman elatuskykyä. Kolmanneksi elatusavun määrästä voidaan tehdä luonapitovähennys, jos elatusapua maksava vanhempi pitää lasta luonaan.

Elatusapuasioissa on otettava huomioon, että jos vanhemmat asuvat eri osoitteissa, lapsi voi asua virallisesti vain toisen vanhemman luona. Nimitykset ”etävanhempi” ja ”lähivanhempi” ovat yleisesti käytössä, vaikka näitä termejä ei löydykään laista. Toinen vanhempi on siis aina ns. etävanhempi, vaikka lapsi asuisi yhtä paljon molempien luona. Tällä on merkitystä elatusavun laskemisessa, sillä vain etävanhempi voidaan velvoittaa maksamaan elatusapua lähivanhemmalle, ei toisin päin.

Lapsen elatusta sääntelevä laki on nimeltään laki lapsen elatuksesta eli ns. elatuslaki. Laissa on vain hyvin suurpiirteiset säännökset elatusavun määrästä, joten elatusavun laskemista varten oikeusministeriö on laatinut erillisen ohjeen (oikeusministeriön julkaisu 2007:2). Ohje ei ole sitova, mutta se on silti hyödyllinen apuväline elatusavun määrän arvioimiseen. Ohjeessa on myös yksityiskohtaiset ohjeet asumisen vaikutuksesta elatusapuun.

Lapsen osuus asumiskuluista

Ohjeen mukaan lapsen osuus asumiskuluista tulee laskea tapauskohtaisesti, koska asumiskulut vaihtelevat suuresti eri perheissä. Ohjeessa ei siis ole määritelty kiinteää rahasummaa asumiskuluille, mutta lapsen osuuden laskemiselle on määritelty tietty laskentakaava.  

Asumismenojen vaikutus vanhemman elatuskykyyn

Ohjeen mukaan vanhemman elatuskyky määritellään niin, että ensin lasketaan yhteen vanhemman tulot, varallisuus sekä ne tulot, jotka vanhemmalla olisi näiden lisäksi mahdollista saada. Tästä vähennetään vanhemman omaan elatukseensa tarvitsema rahamäärä sekä mahdolliset muut elatusvelvollisuudet. Vanhemman omat, kohtuulliset asumismenot ovat siis yksi tällainen vähennys.

Luonapitovähennys

Jos etävanhempi pitää lasta luonaan, elatusavun määrästä voidaan tehdä luonapitovähennys ohjeessa olevan laskentakaavan mukaan. On myös mahdollista, että luonapitovähennyksen määrä ylittää elatusavun määrän. Tällöin elatusapua ei makseta lainkaan.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]