Minilex - Lakipuhelin

Elatusvelvollinen ulkomailla

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ihannetilanteessa myös ulkomailla asuvat elatusvelvolliset maksaisivat sovitun elatusavun Suomessa asuvalle lapselle, mutta aina näin ei kuitenkaan ole. Elatusavun periminen on kuitenkin mahdollista myös ulkomailta.

Kunkin valtion ulosottoviranomaiset voivat toimia vain omassa valtiossaan. Rajat ylittäviä tilanteita varten tarvitaan EU-lainsäädäntöä sekä kansainvälisiä sopimuksia. Kansainvälisten sopimusten avulla Suomessa tehtyjä elatusapusopimuksia ja -tuomioita voidaan panna täytäntöön ulkomailla, ja lisäksi eri maiden viranomaiset tekevät sopimusten kautta yhteistyötä. Monissa kansainvälisissä sopimuksissa on jokaisesta maasta nimetty keskusviranomainen, ja Suomessa tämä keskusviranomainen on oikeusministeriö. Oikeusministeriö tarjoaa apua elatusavun kansainväliseen perintään liittyvissä asioissa.

Elatusavun perimisprosessi ulkomailta on erilainen riippuen siitä, missä maassa elatusvelvollinen asuu. Esimerkiksi pohjoismaiden välillä noudatetaan pohjoismaista perintäsopimusta, johon kuuluvat Suomi, Islanti, Norja, Ruotsi ja Tanska. Muiden EU-maiden välillä noudatetaan EU:n elatusapuasetusta ja EU:n ulkopuolisten maiden kohdalla voidaan soveltaa esimerkiksi Haagin yleissopimuksia.

Jos ulkomailla asuva elatusvelvollinen laiminlyö elatusvelvollisuutensa, lapsella saattaa olla oikeus Kelan myöntämään elatustukeen. Jos Kela myöntää elatustuen laiminlyönnin perusteella, oikeus periä elatusapu takaisin elatusvelvolliselta siirtyy Kelalle. Myös Kelan on mahdollista periä yllä mainittujen sopimuksien avulla elatusapua ulkomailta.

Elatusvelan periminen on siis mahdollista myös ulkomailta, vaikka se onkin usein hitaampaa ja mutkikkaampaa. Jos elatusvelvollinen kuitenkin asuu maassa, jonka kanssa Suomella ei ole sopimusta, perinnän onnistumisen mahdollisuudet ovat heikot.

Kansainvälisissä elatusapuasioissa on otettava huomioon myös se, minkä valtion lainsäädäntöä elatusapuasiaan sovelletaan. Myös lainsäädännön määräytymisestä on olemassa kansainvälisiä sopimuksia, kuten esimerkiksi Haagin pöytäkirja elatusvelvoitteisiin soveltuvasta laista. Pöytäkirjan mukaan elatusvelvoitteisiin sovelletaan lähtökohtaisesti sen maan lakia, jossa elatusapuun oikeutettu asuu. Jos siis lapsikin asuu ulkomailla, elatusavun määräämiseen sovelletaan tämän maan lakia.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]