- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Jos lapsi muuttaa asumaan yksin, elatusavun määrää voi olla syytä muuttaa. Lainsäädännössä ei ole täsmällisiä sääntöjä lapsen elatusavun määrän laskemisesta, mutta tältä osin apuna voidaan käyttää oikeusministeriön laatimaa ohjetta (oikeusministeriön julkaisu 2007:2).
Se, miten lapsen yksin asuminen vaikuttaa elatusavun määrään, riippuu ensinnäkin siitä, onko lapsi alle 18-vuotias. Lisäksi otetaan huomioon mm. se, minkä vuoksi lapsi asuu omillaan: onko järjestely tarpeen koulun takia vai onko kyseessä jokin muu syy. Tässä artikkelissa käsitellään elatusapua maksavan vanhemman velvollisuutta osallistua lapsen yksin asumisesta syntyviin kustannuksiin.
Lain mukaan vanhempien velvollisuus elättää lastaan päättyy pääsääntöisesti lapsen täyttäessä 18 vuotta. Jos alaikäinen lapsi asuu yksin, elatusvelvollisuus säilyy siis lähtökohtaisesti ennallaan. Elatusvelvollisuutta arvioidessa otetaan kuitenkin huomioon lapsen mahdollisuudet itse vastata elatuksestaan. Jos lapsi siis käy töissä ja hänen katsotaan kykenevän elättämään itse itsensä, vanhempien elatusvastuu saattaa keventyä. Alaikäisen lapsen kohdalla tämä kuitenkin lienee harvinaista. Elatusapuohjeessa sekä oikeuskäytännössä on todettu, että lapsen satunnainen työssäkäynti, kuten kesätyöt opintojen ohella, eivät vaikuta vanhempien velvollisuuteen vastata lapsen elatuksesta.
Jos lapsi sen sijaan on täyttänyt 18 vuotta, vanhemmat voidaan velvoittaa vastaamaan ainoastaan lapsen kohtuullisista koulutuskustannuksista. Oikeuskäytännössä on velvoitettu vanhempia osallistumaan täysi-ikäisen lapsen lukiokoulutukseen, jos lapsi on ollut avustuksen tarpeessa ja vanhemman taloudellinen tilanne on tämän sallinut. Sen sijaan jos vanhemman oma taloudellinen tilanne on huono, koulutusavustusta ei välttämättä tarvitse maksaa.
Jos alaikäinen lapsi haluaa muuttaa omilleen, vanhemmat joutuvat pohtimaan, missä määrin kummankin vanhemman tulee osallistua esim. vuokran maksuun ja muihin elinkustannuksiin. Oikeusministeriön ohjeessa ei ole tähän kysymykseen yksiselitteistä vastausta. Ohjeessa on kuitenkin linjattu, missä määrin elatusapua maksava vanhempi voidaan velvoittaa osallistumaan lapsen ”muihin erityisiin kustannuksiin”, ja lapsen omillaan asumisesta aiheutuvien ylimääräisten kulujen voidaan katsoa kuuluvan tähän ryhmään. Ohjeen mukaan voidaan edellyttää, että elatusapua maksava vanhempi on joko osallistunut päätöksentekoon tai vaihtoehtoisesti kustannukset ovat perusteltuja ja kohtuullisia. Lisäksi ohjeen mukaan voidaan edellyttää, että kustannuksia syntyy jatkuvasti, ja ne eivät ole vähäisiä.
Jos siis esimerkiksi lapsi muuttaa toiseen kaupunkiin lukioon ja elatusapua maksava vanhempi on osallistunut päätöksentekoon, vanhemmalta voidaan yleensä edellyttää kuluihin osallistumista. Tätä voidaan yleensä edellyttää myös silloin, jos kulut ovat muusta syystä perusteltuja, esimerkiksi jos lapsi haluaa käydä lukion, ja se sijaitsee kaukana lapsen kodista.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.