Minilex - Lakipuhelin

Ennakkopäätökset ja elatusapu

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jos vanhemmat eivät pääse elatusavun määrästä sopimukseen, elatusapu voidaan vahvistaa tuomioistuimessa. Asia käsitellään ensin käräjäoikeudessa, ja käräjäoikeuden tuomiosta voi valittaa hovioikeuteen, jos asiassa myönnetään jatkokäsittelylupa. Hovioikeuden päätöksestä voi edelleen valittaa korkeimpaan oikeuteen, jos se myöntää valitusluvan. Valituslupa voidaan myöntää seuraavilla perusteilla:

  1. Lain soveltamisen kannalta muissa samanlaisissa tapauksissa tai oikeuskäytännön yhtenäisyyden vuoksi on tärkeätä saattaa asia korkeimman oikeuden ratkaistavaksi. Tätä perustetta kutsutaan ns. ennakkopäätösperusteeksi, eli valituslupa voidaan myöntää esimerkiksi sellaisissa tapauksissa, joissa laista ei löydy selkeää ratkaisua tilanteeseen.
  2. Luvan myöntämiseen on erityistä aihetta asiassa tapahtuneen sellaisen oikeudenkäynti- tai muun virheen takia, jonka perusteella ratkaisu olisi purettava tai poistettava.
  3. Valitusluvan myöntämiseen on muu painava syy.

Korkein oikeus on antanut lapsen elatusavusta useita ennakkopäätöksiä. Laki lapsen elatuksesta ei tarjoa vastausta kaikkiin elatusapuun liittyviin kysymyksiin, joten lainsäädäntöä on täsmennetty ennakkopäätöksillä. Alla esimerkkejä elatusapuasioissa annetuista päätöksistä:

Elatusavun määrä, kun lapsi asuu yhtä paljon molempien vanhempien luona

Ratkaisussa KKO 2010:38 korkein oikeus arvioi kohtuulliseksi elatusavun määräksi 150 euroa kuukaudessa, kun lapsi asui yhtä paljon molempien vanhempien luona ja vanhemmilla oli yhtä suuri elatuskyky.  

Oikeudenkäyntikulut elatusapuasiassa

Ratkaisuissaan KKO 2003:104 ja 2003:105 korkein oikeus totesi, että vaikka lapsi häviää elatusapuasian, häntä ei yleensä voida velvoittaa korvaamaan vastapuolen oikeudenkäyntikuluja, ellei ole erityistä syytä näin määrätä. Sen sijaan jos elatusvelvollinen häviää asian, hänet voidaan velvoittaa korvaamaan lapsen oikeudenkäyntikulut.

Koulutusavustus lapsen täytettyä 18 vuotta

Ratkaisussa KKO 1996:5 todettiin, että lukion oppimäärää voidaan pitää kansalaisen peruskoulutukseen kuuluvana. Tässä tapauksessa isä velvoitettiin osallistumaan äitinsä luona asuvan täysi-ikäisen lukiolaisen koulutuskustannuksiin.

Vanhempaa ei kuitenkaan voida aina velvoittaa osallistumaan lukion käymisestä johtuviin kustannuksiin.  Ratkaisussa KKO 1997:173 etävanhemman ei tarvinnut maksaa täysi-ikäiselle lapselleen koulutusavustusta, koska hänen taloudellinen tilanteensa oli huono ja hänellä oli kaksi alaikäistä lasta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]