- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Elatusvelvollisuus avoliitossa on lainsäädännölle tuntematon käsite. Tämä on seurausta siitä, että puolisoiden elatusvelvollisuutta koskevaa sääntelyä sovelletaan vain avioliittoihin. Puolisoiden elatusvelvollisuus koskeekin avioliittoja, ei avoliittoja. Puolisoiden osallistuminen yhteisen talouden hoitoon ja toisten elatukseen voi näyttää samalta kuin avioliitossa. Avoliitossa olevilla ei ole kuitenkaan elatusvelvollisuutta toistensa suhteeseen ja avopuolisoiden varallisuusoikeudet määräytyvät yleisten yksityisoikeudellisten sääntöjen mukaisesti.
Avoliitossakin avopuolisoilla on kuitenkin velvollisuus yhteisen lapsen elatuksesta, josta huoltajat eli vanhemmat vastaavat. Tämä on kuitenkin erotettava puolisoiden välisestä elatusvelvollisuudesta, sillä kumpikin asia muodostuvat kahdesta eri järjestelemästä, joiden sääntely tulee myös eri lainsäädännöstä. Ero avioliiton ja avoliiton välillä tulee esille lainsäädännössä esimerkiksi siinä, että aviopuolisoiden välillä on elatusvelvollisuus. Avoliitossa puolisoilla ei lainsäädännössä ole säädetty elatusvelvollisuudesta.
Avopuoliso voi eron jälkeen antaa apua toiselle, mutta tälle ei ole sellaista lakiperusteista velvollisuutta kuin aviopuolisoilla on säädetty. Avoliitossa olevat voivat olla elatusvelvollisia heidän yhteiseen lapseensa, mutta tämä elatusvelvollisuus on eri kuin puolisoiden ja kumpikin määräytyvät eri lainsäädännön perusteella.
Heräsikö sinulle kysymyksiä? Mitä haluaisit vielä tietää? Ota yhteyttä, me vastaamme mielellämme kysymyksiisi!
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.