Minilex - Lakipuhelin

Elatusavun vahvistaminen oikeudessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lapsella on oikeus riittävään elatukseen molemmilta vanhemmilta heidän kykyjensä mukaan. Vanhempi voidaan velvoittaa suorittamaan lapselle elatusapua, mikäli hän ei muulla tavoin huolehdi lapsen elatuksesta, lapsi ei asu pysyvästi hänen luonaan tai lapsi asuu vuorotellen hänen ja toisen vanhempansa tai muun huoltajansa luona. Elatusavun määrästä ja sen suorittamistavasta sovitaan ensisijaisesti vanhempien keskinäisellä sopimuksella. Mikäli vanhemmat eivät kykene sopimaan lapsen elatuksesta, asia viedään tuomioistuimen ratkaistavaksi.

 

Lapsen oikeus elatukseen

Lapsella on oikeus saada riittävä elatus molemmilta vanhemmilta heidän kykyjensä mukaan. Lapsen oikeus elatukseen päättyy lähtökohtaisesti, kun hän täyttää kahdeksantoista vuotta. Lapsen elatus käsittää hänen henkisten tarpeidensa ja kehitystasonsa mukaisten aineellisten tarpeiden tyydyttämisen. Elatus käsittää myös lapsen tarvitseman hoidon ja koulutuksen sekä tästä aiheutuvat kustannukset.

Vanhemmat vastaavat lapsen elatuksesta kykynsä mukaan. Vanhempien elatuskykyä arvioitaessa otetaan huomioon heidän ikänsä, työkyky ja mahdollisuus osallistua ansiotyöhön, käytettävissä olevien varojen määrä sekä heidän lakiin perustuva muu elatusvastuunsa.

 

Lapsen elatusavusta sopiminen

Lähtökohtana lapsen elatusavusta sopimiselle voidaan pitää vanhempien keskinäistä sopimusta. Elatusapua koskeva sopimus tulee tehdä kirjallisesti ja siihen tulee sisällyttää seuraavat tiedot:

  • lasta ja hänen vanhempiaan koskevat henkilötiedot
  • elatusavun määrä
  • mistä ajankohdasta lukein elatusapua on suoritettava
  • milloin elatusavun suorittaminen päättyy
  • milloin elatusapuerät erääntyvät maksettaviksi sekä
  • kenelle elatusapu on suoritettava

Usein vanhemmat tekevät sekä vahvistavat sopimuksen lastenvalvojan luona. Mikäli he eivät kuitenkaan pääse keskinäiseen yhteisymmärrykseen lapsen asioista edes lastenvalvojan luona, voidaan elatusapu vahvistaa käräjäoikeudessa.

Lapsen elatusapua ja siitä tehtävää sopimusta käsitellään tarkemmin Minilex-verkkosivustolla oppaassa, jonka löytää nimellä Elatusapu ja sopimus.

 

Elatusapua koskeva kanne

Elatusapua koskeva asia tulee vireille käräjäoikeuteen toimitettavalla kirjallisella haastehakemuksella. Elatusapua koskevan kanteen voi panna vireille lapsen huoltaja, lapsen edunvalvoja tai sosiaalilautakunta. 

Tuomioistuin voi vahvistaa elatusavun suoritettavaksi joko kanteen vireille panosta tai tuomiossa määrätystä tätä myöhäisemmästä ajankohdasta lukien. Tuomioistuin voi vain erityisen painavista syistä sekä enintään yhden vuoden ajalta määrätä elatusapua suoritettavaksi kanteen vireille panoa aikaisemmasta ajankohdasta lukien. 

Elatusapua koskeva vaatimus voidaan käsitellä myös lapsen huoltoa tai tapaamisoikeutta taikka vanhemmuuden vahvistamista koskevan asian yhteydessä.

Vahvistetun elatusavun määrää voidaan muuttaa sopimuksella tai tuomiolla. Muutos on mahdollista, mikäli olosuhteissa, jotka on otettu huomioon elatusapua vahvistettaessa, on tapahtunut olennaisia muutoksia. Muutosten olennaisuus täytyy olla niin merkittävää, että elatusavun muuttamista on, sekä lapsen että elatusapua suorittavan vanhemman olot huomioon ottaen, pidettävä kohtuullisena.

 

Elatusapua koskeva väliaikaismääräys

Kun elatusapua koskeva kanne on vireillä tuomioistuimessa, voi tuomioistuin antaa elatusavusta väliaikaismääräyksen, johon ei saa hakea muutosta. Väliaikaismääräys annetaan vain, mikäli sen katsotaan olevan tarpeen lapsen elatuksen turvaamiseksi. Väliaikaismääräys on voimassa siihen asti, kun tuomioistuin on lopullisesti ratkaissut asian, mikäli määräystä ei ole ennen tätä ajankohtaa peruutettu tai muutettu.

 

Muutoksenhaku

Kun tuomioistuin on tehnyt lopullisen päätöksen elatusapua koskevassa asiassa, tuomio voidaan panna heti täytäntöön niin kuin lainvoimainen tuomio, vaikka siihen haettaisiin muutosta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vahvistettu elatusapu täytyy maksaa, vaikka siihen on samanaikaisesti haettu muutosta.

 

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Milloin lapsen elatusta koskeva asia kannatta viedä käräjäoikeuteen?

Mikäli elatusvelvolliset eivät pääse yhteisymmärrykseen lapsen elatusavusta, kannattaa asia viedä mahdollisimman pian tuomioistuimen ratkaistavaksi. Tämä johtuu siitä, että käräjäoikeus voi vahvistaa elatusavun kanteen vireillepanosta lukein tai taannehtivasti korkeintaan yhden vuoden ajalta ennen kanteen vireille panoa.

2. Mitä on elatustuki ja kuka sitä voi saada?

Elatustuen tarkoituksena on turvata lapsen elatus, mikäli hän ei saa elatusta elatusvelvolliselta tai jos elatusapu on pienempi kuin elatustuki. Elatustuki on Kelan maksama etuus. Elatusapua voi hakea lapsen vanhempi tai muu henkilö, jonka hoidossa lapsi on. Mikäli lapsi on täyttänyt 15 vuotta ja asuu itsenäisesti, voi hän hakea elatustukea itse. Elatustukea voi saada, jos:

  • elatusvelvollinen ei ole maksanut vahvistettua elatusapua
  • elatusapu on vahvistettu elatustukea pienemmäksi tai sitä ei ole vahvistettu ollenkaan maksettavaksi elatusvelvollisen taloudellisen tilanteen myötä
  • lapselle ei ole vahvistettu isää sekä muut tilanteet, joissa lapsella ei ole kahta elatusvelvollista vanhempaa (esimerkiksi adoptointi ilman kumppania)
  • lapsella on vahvistettu isä tai äiti, mutta elatusapua ei ole voitu vahvistaa isyyden tai äitiyden kanssa samaan aikaan.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]