Minilex - Lakipuhelin

Elatusapu ja sopimus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lapsella on oikeus riittävään elatukseen molemmilta vanhemmilta heidän kykyjensä mukaan. Lähtökohtaisesti elatusavun määrästä ja sen suorittamistavasta sovitaan ensisijaisesti vanhempien keskinäisellä sopimuksella. Vanhempi voidaan velvoittaa suorittamaan määräajoin lapselle elatusapua, jos hän ei muulla tavoin huolehdi lapsen elatuksesta, lapsi ei asu pysyvästi hänen luonaan tai lapsi asuu vuorotellen hänen ja toisen vanhempansa tai muun huoltajansa luona. 

 

Lapsen oikeus elatukseen

Lapsen oikeudesta elatukseen säädetään lapsen elatuksesta annetussa laissa.

Lapsella on oikeus riittävään elatukseen. Lapsen oikeus saada elatusta molemmilta vanhemmilta heidän kykyjensä mukaan päättyy, kun lapsi täyttää kahdeksantoista vuotta. Lapsen elatus käsittää hänen henkisten sekä kehitystason mukaisten aineellisten tarpeiden tyydyttämisen. Lisäksi elatus käsittää lapsen tarvitseman hoidon ja koulutuksen sekä tästä aiheutuvat kustannukset.

Vanhemmat vastaavat lapsen elatuksesta kykynsä mukaan. Vanhempien elatuskykyä arvioidessa tulee ottaa huomioon heidän ikänsä, työkykynsä ja mahdollisuutensa osallistua ansiotyöhön, käytettävissä olevien varojen määrä sekä heidän lakiin perustuva muu elatusvastuunsa.

Vaikka lapsen oikeus elatukseen päättyy pääsääntöisesti hänen täytettyään kahdeksantoista vuotta, voidaan vanhempi velvoittaa vastaamaan lapsen koulutuksesta aiheutuvista kustannuksista myös lapsen täysi-ikäisyyden jälkeen, mikäli se harkitaan kohtuulliseksi. Käytännössä tämä voi tulla kyseeseen tilanteissa, joissa lapsi suorittaa lukiota tai ammattikoulua.

 

Elatusavusta sopiminen

Lähtökohtana elatusavusta sopimiselle pidetään vanhempien keskinäistä sopimusta. Sopimusvapauden periaatteen mukaisesti vanhemmat voivat, lain asettamissa rajoissa, sopia lapsen elatuksesta haluamallaan tavalla. 

Usein sopimus kuitenkin tehdään ja vahvistetaan lastenvalvojan luona, jotta sopimuksesta tulee täytäntöönpanokelpoinen.

Mikäli vanhemmat eivät pääse sopuun lapsen asioista edes lastenvalvojan luona, voidaan elatusapu vahvistaa käräjäoikeudessa.

 

Elatusapua koskeva sopimus ja sen sisältö

Elatusapua koskeva sopimus tulee tehdä kirjallisesti. Sopimukseen tulee sisällyttää:

  • lasta ja hänen vanhempiaan koskevat henkilötiedot
  • elatusavun määrä
  • mistä ajankohdasta lukein elatusapua on suoritettava
  • milloin elatusavun suorittaminen päättyy
  • milloin elatusapuerät erääntyvät maksettaviksi sekä
  • kenelle elatusapu on suoritettava.

Elatusapua koskevan sopimuksen allekirjoittaa elatusavun maksaja sekä alaikäisen lapsen puolesta hänen huoltajansa tai muu laillinen edustajansa. Jos lapsi on täysivaltainen, allekirjoittaa hän sopimuksen itse.

 

Elatusavun vahvistaminen

Elatusavusta tehty sopimus on esitettävä vahvistettavaksi sen kunnan sosiaalilautakunnalle, jossa lapsella on asuinpaikka. Mikäli lapsella ei ole asuinpaikkaa Suomessa, tulee sopimus vahvistaa sen kunnan sosiaalilautakunnassa, jossa elatusvelvollisella on asuinpaikka. Mikäli kummallakaan, lapsella eikä elatusvelvollisella, ole asuinpaikkaa Suomessa ja elatusvelvoitteeseen sovelletaan Suomen lakia, tulee sopimus esittää vahvistettavaksi Helsingin kaupungin sosiaalilautakunnalle. 

Sen jälkeen, kun sosiaalilautakunta on vahvistanut elatusavusta tehdyn sopimuksen, se voidaan panna täytäntöön tuomioistuimessa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että elatusapu voidaan periä ulosotossa vanhemmalta, joka on laiminlyönyt elatusvelvollisuutensa.

 

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Mikä on elatustuki?

Kela maksaa kuukausittain elatustukea lapselle, mikäli elatusvelvollinen on laiminlyönyt elatusavun maksamisen tai elatusapu on elatusvelvollisen puutteellisen elatuskyvyn vuoksi vahvistettu Kelan maksamaa elatustuen määrää pienemmäksi. Oikeus elatustukeen on myös silloin, kun lapsella ei ole toista elatusvelvollista vanhempaa adoption tai vahvistamattoman isyyden vuoksi.

2. Miksi elatusavusta tehty sopimus tulee vahvistaa kunnan sosiaalilautakunnalla?

Jotta elatusapusopimus olisi täytäntöönpanokelpoinen, täytyy sosiaalilautakunnan vahvistaa se. Myös esimerkiksi Kela vaatii, että elatusapusopimus on vahvistettu joko lastenvalvojan tai tuomioistuimen toimesta, jotta elatustukea voidaan myöntää.

3. Voiko elatusapua maksaa ilman minkäänlaista sopimusta?

Elatusapua on mahdollista maksaa myös ilman sopimusta. Vaikkei sopimusta laadittaisi, tulee vanhempien sopia lapsen elatuksesta sekä muista seikoista vähintään suullisesti. Tämä ei kuitenkaan ole suositeltavaa, sillä riitatilanteet on huomattavasti helpompi ratkaista, jos vanhemmilla on edes jonkinlainen kirjallinen sopimus asioista. Minilex verkkosivustolla on aihetta käsittelevä opas, jonka löytää nimellä Elatusapu ilman sopimusta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]