- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Elatusvelvollisuus on riippuvainen vanhemmuudesta. Lainsäädännössä on lapsen vanhemmuus ja huoltajuus erotettu toisistaan. Tämä tarkoittaa, että lapsen vanhemman ei tarvitse olla lapsen huoltaja. Yleensä lapsen huoltajina toimivat lapsen vanhemmat, jolloin nuo kaksi eri asiaa ilmenevät yhdessä. Huoltajuus ja vanhemmuus muodostavat lainsäädännössä kaksi eri järjestelmää, jotka eivät ole toisistaan riippuvaisia. Elatusvelvollisuus on yhteydessä vanhemmuuteen, mutta huoltajuudella ei ole sitä määritettäessä merkitystä.
Yhteishuoltajuudessa vanhemmat sopivat lapsen asioista yhdessä, kumpikin on omalta osaltaan vastuussa lapsen elatuksesta. Vanhemmat osallistuvat elatusvelvollisuuden toteuttamiseen oman kykynsä mukaan. Tästä seuraa, että vanhempien elatusvelvollisuus ei ole välttämättä yhtä suuri, vaan se voi muodostua eri tavalla kummankin vanhemman osalta. Yhteishuoltajuudessa voi toinen vanhemmista asua toisaalla, jolloin hän maksaa elatusapua sille vanhemmalle, joka asuu lapsen tai lapsien kanssa. Jos huoltaja ei ole lapsen vanhempi, ei hän ole elatusvelvollinen.
Mitä muuta haluat kuulla? Voimmeko auttaa sinua? Ota yhteyttä, vastaamme mielellämme kysymyksiisi.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.