Minilex - Lakipuhelin

Lapsen elatuksesta sopiminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lapsella on oikeus riittävään elatukseen molemmilta vanhemmilta heidän kykyjensä mukaan, kunnes hän täyttää kahdeksantoista vuotta. Usein lapsen elatuksesta sopiminen tulee kyseeseen tilanteessa, jossa vanhemmat eroavat ja lapset jäävät pääsääntöisesti toiselle vanhemmista. Tällaisessa tilanteessa etävanhempi suorittaa elatusvelvollisuutensa lähtökohtaisesti kuukausittain maksettavalla elatusavulla. Elatusavun määrästä ja sen suorittamistavasta sovitaan ensisijaisesti vanhempien keskinäisellä sopimuksella.

 

Lapsen oikeus elatukseen

Lapsen oikeudesta elatukseen säädetään laissa lapsen elatuksesta.

Lapsella on oikeus riittävään elatukseen molemmilta vanhemmiltaan heidän kykyjensä mukaan. Tämä oikeus päättyy lähtökohtaisesti, kun lapsi täyttää kahdeksantoista vuotta. Lapsen elatus käsittää lapsen kehitystason mukaisten aineellisten sekä henkisten tarpeiden tyydyttämisen. Lisäksi elatukseen sisältyy lapsen tarvitsema hoito ja koulutus sekä tästä aiheutuvat kustannukset. 

Vanhempien tulee vastata lapsen elatuksesta omien kykyjensä mukaan. Tätä arvioitaessa tulee huomioida vanhempien ikä, työkyky ja mahdollisuus osallistua ansiotyöhön, käytettävissä olevien varojen määrä sekä lakiin perustuva muu elatusvastuu.

Lapsen oikeus vanhemmilta saatuun elatukseen päättyy lähtökohtaisesti, kun lapsi täyttää kahdeksantoista vuotta. Vanhempi voidaan kuitenkin velvoittaa vastaamaan lapsen koulutuksesta aiheutuvista kustannuksista myös lapsen täysi-ikäisyyden jälkeen siihen asti, kunnes lapsi on suorittanut toisen asteen koulutuksen. Näin ollen koulutusavustuksia voi mahdollisesti joutua maksamaan siihen asti, kun lapsi on valmistunut lukiosta tai ammattikoulusta.

 

Elatusavusta sopimisen yleiset lähtökohdat

Vanhemmilla on sopimusvapaus, jota he voivat noudattaa lain asettamissa rajoissa sopiessaan lapsen elatuksesta. Ei siis ole määrätty sitä, täytyykö elatusavusta sovittaessa tehdä virallinen sopimus vai ei. Laki asettaa rajoitukset kuitenkin sille, etteivät vanhemmat voi sopia vastoin lapselle laissa asetettuja oikeuksia. Näin ollen vanhemmat eivät esimerkiksi voi pätevästi sopia siitä, että lapsi ei olisi oikeutettu elatukseen ollenkaan.

Vaikka vanhemmat voivat tehdä lapsen elatusapua koskevan sopimuksen keskenään, käytännössä sopimus tehdään usein lastenvalvojan luona. Lastenvalvojan luona tehty tai tuomioistuimessa vahvistettu elatusapu on täytäntöönpanokelpoinen. Tämä tarkoittaa sitä, että elatusapu voidaan loppujen lopuksi ulosmitata, mikäli sen maksu laiminlyödään.

Niin lastenvalvojan luona tehtyä kuin tuomioistuimessakin vahvistettua sopimusta voidaan myöhemmin muuttaa olosuhteiden vaatiessa. Luonnollisesti vanhemmat voivat tehdä myös keskenään laaditun sopimuksen osalta muutoksia tarvittaessa.

 

Elatusapu ilman sopimusta

Kuten edellä on mainittu, elatusapua voi maksaa myös ilman kirjallista sopimusta. Suullinen sopimus on mahdollista tehdä, mutta luonnollisesti tämä ei ole suositeltavaa mahdollisten erimielisyyksien vuoksi. 

On erittäin tärkeää huomioida, että mahdolliset epäselvyydet ja erimielisyydet vaikuttavat suuresti etenkin lapsen elämään, minkä vuoksi olisikin suotavaa tehdä lasta koskevat päätökset kirjallisesti. Kyseisestä aiheesta voi lukea lisää Minilex-verkkosivulta löytyvästä oppaasta, jonka löytää nimellä Elatusapu ilman sopimusta.

 

Elatusavun vahvistaminen sopimuksella

Mikäli vanhemmat päätyvät siihen ratkaisuun, ettei esimerkiksi suullinen sopimus lapsen elatuksen osalta ole riittävä, tulee elatusapua koskeva sopimus tehdä seuraavalla tavalla. Elatusapua koskeva sopimus on tehtävä kirjallisesti. Sopimuksesta tulee selvästi käydä ilmi seuraavat seikat:

  • lasta ja hänen vanhempiaan koskevat henkilötiedot
  • elatusavun määrä
  • mistä ajankohdasta lukien elatusapua on suoritettava
  • milloin elatusavun suorittaminen päättyy
  • milloin elatusapuerät erääntyvät maksettaviksi sekä
  • kenelle elatusapu on suoritettava

Pääsääntöisesti elatusapu maksetaan kuukausittain lähivanhemmalle. Elatusapua koskevan sopimuksen allekirjoittaa se lapsen vanhemmista, joka sopimuksella sitoutuu suorittamaan elatusapua sekä alaikäisen lapsen puolesta hänen huoltajansa tai muu laillinen edustajansa. Mikäli lapsi on täysivaltainen, allekirjoittaa hän sopimuksen itse.

Elatusavusta tehty sopimus on esitettävä vahvistettavaksi sen kunnan sosiaalilautakunnalle, jossa lapsella on asuinpaikka. Sosiaalilautakunnan on vahvistettava elatusavusta tehty sopimus, mikäli sopimus on lain määräysten mukainen ja tehty säädetyssä muodossa. Kun sosiaalilautakunta on vahvistanut elatusavusta tehdyn sopimuksen, se voidaan panna täytäntöön tuomioistuimessa. 

Minilex-verkkosivulta löytyy elatusavusta tehtyä sopimusta koskeva opas, jonka löytää nimellä Elatusapu ja sopimus.

 

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Vaikuttaako huoltajuus/huoltomuoto lapsen elatukseen?

Se, millainen huoltajuus tai tapaamisoikeus vanhemmilla on, ei vaikuta lapsen elatukseen. Vanhemmilla on aina elatusvelvollisuus alaikäiseen lapseen.

2. Mitä, jos vanhemmat eivät kykene sopimaan lapsen elatuksesta sopimuksella?

Mikäli vanhemmat eivät pääse keskinäiseen sopimukseen lapsen elatuksesta, tulee asia viedä tuomioistuimen ratkaistavaksi. Minilex-verkkosivulta löytyy tätä koskeva opas, jonka löytää nimellä Elatusavun vahvistaminen oikeudessa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]