- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Lapsella on oikeus riittävään elatukseen, josta vastaavat lapsen molemmat vanhemmat kykynsä mukaan. Mikäli toinen vanhempi ei huolehdi lapsen elatuksesta tai hän ei asu lapsen luona, hänet voidaan vahvistaa maksamaan elatusapua lapselle elatuksen turvaamiseksi. Jos lapsen toinen vanhempi kuolee, elatusapua ei voida enää luonnollisesti vaatia häneltä maksettavaksi. Tällöin lapsen elatus turvataan muulla tavoin.
Kun lapsen toinen vanhempi kuolee, lapselle ei voida myöntää Kelan maksamaa elatustukea elatuksen turvaamiseksi. Lapsella on kuitenkin oikeus saada Kelalta perhe-eläkettä, tarkemmin lapseneläkettä, joka turvaa puuttuvaa elatusta. Lapseneläkkeen saamiseksi lapsen edunjättäjän tulee olla työskennellyt Suomessa tai asunut Suomessa ja työskennellyt toisessa sosiaaliturva-asetuksia soveltavassa maassa. Lisäksi edunjättäjältä edellytetään, että hän oli 16 vuotta täytettyään asunut Suomessa vähintään 3 vuotta. Lapsen ei ole tarvinnut koskaan asua Suomessa. Riittää, että hän on muuttanut Suomeen vuoden kuluessa edunjättäjän, eli elatusvelvollisen vanhemman, kuolemasta.
Toisen vanhemman kuoltua lapsi saa siis lapseneläkettä, jos hän on alle 18-vuotias tai alle 21-vuotias päätoimisesti opiskeleva. Lapseneläkettä voi saada yhden tai molempien vanhemman kuoleman johdosta. Silloin, jos lapsi kuitenkin saa työkyvyttömyyseläkettä, leskeneläkettä tai ulkomailta maksettavaa vastaavaa eläkettä, ei lapsi voi saada lapseneläkettä. Lapsen elatus on siis kuitenkin turvattu pääsääntöisesti myös siinä tilanteessa, jossa lapsen toinen vanhempi on kuollut.
Haluatko tietää lisää lapseneläkkeestä? Ota yhteyttä ja lakimiehemme kertovat sinulle mielellään!
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.