Minilex - Lakipuhelin

Elatusapu ja uusi puoliso

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lapsen elatuksesta annetun lain mukaan lapsen elatuksesta vastaavat lapsen vanhemmat. Vanhemman uusi puoliso ei siis automaattisesti tarkoita, että elatusavun määrää pitäisi muuttaa, sillä vain vanhemmilla on elatusvelvollisuus lasta kohtaan.

Laissa ei ole tätä täsmällisempiä säännöksiä vanhemman uuden puolison vaikutuksesta elatusapuun. Oikeusministeriön julkaisemassa ohjeessa (oikeusministeriön julkaisu 2007:2) on kuitenkin lueteltu muutamia tilanteita, joissa uusi puoliso saattaa vaikuttaa elatusavun määrään. Tietyissä tapauksissa sen, että vanhemman kanssa asuu toinen perheen kustannuksiin osallistuva aikuinen, katsotaan vaikuttavan vanhemman elatuskykyyn.

Ensinnäkin ohjeen mukaan uudella puolisolla on vaikutusta vanhemman elinkustannuksiin. Kun lasketaan vanhemman elatuskykyä, vanhempi saa vähentää tuloistaan yleisten elinkustannusten määrän. Näiden määrä on yksin asuvalla henkilöllä 614 euroa kuukaudessa ja parisuhteessa elävällä henkilöllä 517 euroa kuukaudessa (rahamäärät vuodelta 2020). Vähennyksen määrä siis pienenee uuden puolison myötä.

Lisäksi vanhempi saa vähentää tuloistaan asumiskustannustensa määrän. Jos vanhempi on parisuhteessa, asumiskuluista saa vähentää vain puolet, sillä puolison oletetaan vastaavan omasta puolikkaastaan.

On myös mahdollista, että vanhemman uusi puoliso on jostain syystä vanhemman elatuksen varassa. Tämä otetaan myös huomioon elatusavun määrässä, mutta ohjeessa on eri säännöt avio- ja avopuolisoille. Vanhempi saa tehdä vähennyksen aviopuolison osalta, jos tämä on mistä tahansa hyväksyttävästä syystä vanhemman elatuksen varassa. Vähennyksen määrä on enintään 517 euroa kuukaudessa, ja lisäksi voi vähentää asumiskustannusten määrän. Avopuolison osalta vähennyksen voi tehdä vain, jos tämä on vanhemman elatuksen varassa avopuolisoiden yhteisen lapsen hoidon takia, ja vähennyksen määrä on enintään 256 euroa kuukaudessa.

Jos toisella vanhemmista on uusi puoliso, vanhempien kannattaa siis laskea, onko sillä niin olennaista vaikutusta vanhemman elatuskykyyn, että elatusapusopimusta on syytä muuttaa. Elatusavun määrää voi muuttaa sopimuksella melko vapaasti, jos vanhemmat pääsevät asiassa yksimielisyyteen ja sopimus on lainmukainen ja kohtuullinen. On huomattava, että elatusavusta sopiessaan vanhempien ei ole pakko käyttää oikeusministeriön ohjeen laskentatapaa. Jos sen sijaan vanhemmat eivät pääse asiassa sovintoon, vahvistettua elatusapua on mahdollista muuttaa tuomiolla, jos uusi puoliso tuo vanhemman elatuskykyyn olennaisen muutoksen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]