Minilex - Lakipuhelin

Mitä tehdä, jos elatusvelvollinen ei vastaa elatusvelvollisuudestaan?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vanhemmat vastaavat kykynsä mukaan lapsen elatuksesta pääsääntöisesti siihen asti, kunnes lapsi täyttää 18-vuotta. Toisinaan voi olla tilanteita, joissa lapsen toinen tai jopa molemmat vanhemmat laiminlyövät elatusvelvollisuutensa. Tällöin elatusvelvollisuuden täyttämistä voidaan vaatia elatusavun muodossa. Lainsäädäntö on varautunut tilanteisiin, joissa elatusvelvollinen ei vastaa elatusvelvollisuudestaan tai vaihtoehtoisesti kieltäytyy maksamasta elatusapua.

Jos lapsen vanhempi ei huolehdi lapsen elatuksesta, voidaan lapselle vahvistaa maksettavaksi elatusapua. Elatusapu voidaan vahvistaa suoritettavaksi joko sopimuksella tai tuomiolla. Elatusapua maksetaan lähtökohtaisesti siihen asti, kunnes lapsi täyttää 18-vuotta. Tähän myös vanhempien elatusvelvollisuus lähtökohtaisesti päättyy. Jos lapsen vanhemmat eivät pääse ensisijaiseksi tarkoitetulla sopimuksella sopuun elatusavun suorittamisesta ja sen vahvistamisesta, elatusapu voidaan vahvistaa myös tuomiolla. Elatusavun vahvistaminen tapahtuu tuomioistuimelle kirjallisesti toimitettavalla hakemuksella.

Elatusavun vahvistamista koskeva tuomioistuimen tuomio voidaan panna heti täytäntöön niin kuin se olisi saanut lainvoiman. Tämä tarkoittaa tilanteita, joissa tuomiolla on vahvistettu elatusavun suorittaminen siitäkin riippumatta, että tuomiosta olisi jo haettu muutosta. Jos toinen osapuoli ei siis suostu noudattamaan tuomiolla vahvistettua elatusapua koskevaa tuomiota, voidaan sopimus panna pakolla täytäntöön. Tämä tarkoittaa, että elatusavun vahvistamista koskeva tuomio, samoin kuin myös sitä koskeva sopimus, on esimerkiksi ulosottoperuste ulosotolle.

Jos vanhemmalta ei saada elatusapua, voidaan hakea Kelalta elatustukea, jonka tarkoituksena on turvata lapsen elatus elatusavun maksamisen laiminlyönnin kohdalla. Jos vahvistettua elatusapua ei siis makseta, on hyvä kääntyä Kelan puoleen ja hakea elatustukea. Tämä tapahtuu kirjallisella hakemuksella, jonka voi tehdä joko lapsen huoltaja, edunvalvoja tai muu henkilö, jonka hoidossa lapsi tosiasiallisesti on. Myös 15 vuotta täyttänyt lapsi voi tehdä hakemuksen, jos hän asuu itsenäisesti. Kun elatusapua ei ole saatu maksun laiminlyönnin vuoksi, hakemukseen täytyy liittää elatusapua koskeva tuomio tai sopimus taikka selvitys siitä, että tällainen asiakirja on ulosottoviranomaisen hallussa.

Jos lapseen nähden elatusvelvollinen ei siis täytä elatusvelvollisuuttaan oma-aloitteisesti, voidaan elatusavun vahvistaminen tehdä joko sopimuksella tai riitatilanteissa tuomioistuimen tuomiolla. Sekä vahvistettu sopimus että tuomioistuimen antama tuomio ovat täytäntöönpanokelpoisia ja siis esimerkiksi ulosottoperusteita. Jos elatusvelvolliselta ei vieläkään saada vahvistettua elatusapua suoritettavaksi, on mahdollista kääntyä Kelan puoleen ja hakea elatustukea.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]