- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Oikeusministeriön ohjeen mukaan (oikeusministeriön julkaisu 2007:2) lapsen elatuskustannukset voidaan jakaa yleisiin ja erityisiin kustannuksiin. Yleisiin kustannuksiin kuuluvat esimerkiksi ruoasta, vaatteista ja tavanomaisista harrastuksista sekä terveydenhuollosta aiheutuvat kulut. Tähän ryhmään kuuluvien kulujen ajatellaan olevan suurin piirtein samansuuruisia tietyn ikäisillä lapsilla. Ohjeessa on siis määritelty kiinteät rahamäärät eri ikäluokille seuraavasti (rahamäärät voimassa 1.1.2024 alkaen):
Lisäksi ohjeessa todetaan, että jos yleisten kustannusten määrä on olennaisesti näitä rahamääriä alhaisempi, elatusapua laskettaessa otetaan huomioon kustannusten todellinen määrä edellä mainittujen summien sijaan.
Erityisiä kustannuksia sen sijaan ovat esimerkiksi asumiskustannukset, päivähoitokustannukset sekä erityiset koulutus-, harrastus- ja terveydenhoitokustannukset. Näiden kustannusten määrä vaihtelee tyypillisesti perheestä riippuen, joten ohjeessa ei ole määritelty niille kiinteitä rahasummia.
Kun lasketaan yhteen yleiset ja erityiset kustannukset ja vähennetään näistä mm. lapsen omat tulot ja lapsilisä, saadaan ohjeen mukainen lapsen elatuksen tarve. Tämän jälkeen lasketaan vanhempien elatuskyky. Elatusavun määrä saadaan jakamalla etävanhemman elatuskyky molempien vanhempien elatuskyvyllä ja kertomalla tämä summa lapsen elatuksen tarpeella. Eli jos etävanhemman elatuskyky on 2000 e kuukaudessa ja lähivanhemman 3000 e kuukaudessa, saadaan kertoimeksi 2000/5000=0,4. Jos lapsen elatuksen tarve on 600 e kuukaudessa, etävanhempi maksaa ohjeen mukaan elatusapua 0,4 x 600 e eli 240 e.
On huomioitava, että elatusapusopimusta laatiessaan vanhempien ei ole välttämättä pakko noudattaa ohjeen rahamääriä tai laskentatapaa, sillä lainsäädännössä on jätetty vanhemmille sopimusvapaus elatusavun määrästä. Lain mukaan sosiaalilautakunnan on vahvistettava vanhempien tekemä sopimus, jos se on lainmukainen ja kohtuullinen sekä lapsen että vanhempien kannalta.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.