- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Lapsen riittävän elatuksen saannin turvaaminen kuuluu lapsen vanhempien velvollisuuksiin. Vanhemmat ovat elatusvelvollisia lapsen täysi-ikäiseksi tuloon saakka, eikä tästä elatusvelvollisuudesta voida toisin sopia edes vanhempien välisessä suhteessa. Sopimus, jossa luovutaan lapsen puolesta oikeudesta saada elatusapua vastaisuudessa, on mitätön. Vanhemmat eivät ole kuitenkaan elatusvelvollisia lapsestaan enää sen jälkeen, kun ottolapsisuhde lapsen ja ottovanhempien välillä on vahvistettu. Tällöin lapsen elatusvelvollisuus siirtyy ottovanhemmille.
Elatusvelvollisuuden määrän arvioinnissa lähtökohtana on vanhempien kyky elatuksen maksamiseen. Elatuskykyä arvioitaessa huomioon otetaan vanhempien ikä, työkyky, mahdollisuus osallistua ansiotyöhön, käytettävissä olevien varojen määrä sekä muu mahdollinen lakiin perustuva elatusvastuu. Elatusvastuun laajuuteen voivat vaikuttaa myös lapsen kyky ja mahdollisuudet vastata itse elatuksestaan. Myös seikat, joiden johdosta vanhemmille ei aiheudu lapsen elatuksesta kustannuksia tai ne ovat vähäiset, otetaan huomioon elatusvelvollisuuden laajuuden arvioinnissa.
Jos lapsi ei asu pysyvästi vanhempiensa luona tai jos vanhempi ei muulla tavoin huolehdi lapsen elatuksesta, lapselle voidaan vahvistaa suoritettavaksi elatusapua. Tämä tapahtuu joko sopimuksella tai tuomiolla. Niissä määrätään suoritettavan elatusavun määrä ja sen suorittamistapa. Elatusapu tulee suorittaa kuukausittain etukäteen, ellei toisin sovita tai määrätä. Elatusavun suuruus voi myös vaihdella eri ajanjaksoilla. Elatusapu voidaan suorittaa myös kertamaksuna.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.